Отзвукът със средните резултати от Националното външно оценяване се тълкуват

...
Отзвукът със средните резултати от Националното външно оценяване се тълкуват
Коментари Харесай

Директорът на варненската математическа гимназия: Няма драма със средните резултати от Националното външно оценяване

Отзвукът със междинните резултати от Националното външно оценяване се поясняват преждевременно и без разбор. Това сподели в ефира на предаването „ Позиция ” по БНР шефът на варненската математическа гимназия „ Д-р Петър Берон ”, чиито ученици демонстрираха най висок резултат по математика и трети по БЕЛ. Често след сходен отзив се сменя и формата на изпита което е безусловно неправилно, сподели той:

„ Аз не споделям, че форматът е идеален, само че с цел да се стигне до даден формат на изпити, без значение дали ще бъдат държавни, зрелостни, външно оценяване, е въпрос на доста опит, ремонти, проби и неточности. Изказвания от вида „ междинния резултат изпита по математика след 7-ми клас е бил невисок ”, значи изпита не е подобаващ, са нонсенс. Никой не сяда да направи един изчерпателен разбор какви са аргументите за това. Причините за това са в подготовката, а не във типа на изпита. Понятието приблизително аритметично е доста заблуждаващо. Ще ви дам образец. Ако имате междинен резултат от 4.5 от получен от една шестица и една тройка изводът би бил един. Но в случай че имаме междинен резултат от четири и половина от петица и четворка, изводъг ще е различен. Какво остава да приказваме за хиляди. Защото междинния резултат може да се получи от огромен брой слаби и високи резултати, само че може да се получи и от релативно огромен брой междинни резултати.

Главната причина за слабите резултати е дребния брой часове по математика, добави още шефа на математическата гимназия. Според него образователното наличие което е залегнало в учебниците не подхожда на хорариума, което пък принуждава учителите да препускат през образователния материал и нямат време да затвърждават преподадения материал.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР