„Отзвукът от случаите на насилие е голям в обществото и

...
„Отзвукът от случаите на насилие е голям в обществото и
Коментари Харесай

Антрополог: Отзвукът от случаите на насилие е голям в обществото и слаб в институциите

„ Отзвукът от случаите на принуждение е огромен в обществото и слаб в институциите”, счита общественият антрополог Васил Гарнизов.

Социологът Евелина Славкова и той разясниха случаите на принуждение от последните месеци, които провокираха необятен публичен отзив.

Вчера ви разказахме и за нов случай в берлинското метро, при който мъж бута по стълбите един от пасажерите. Случката доста наподобява на тази от предходната година, поради която беше наказан български жител. Националността на причинителя към момента не е ясна.

„ Това евентуално не е запазена марка на българите, само че ще е отчайващо в случай че се окаже, че е наш сънародник”, разяснява Гарнизов.

Той направи съпоставяне сред правораздавателната система в България и Германия. „ От октомври е казусът, при който българин ритна жена в гърба, май месец излезе присъдата. Без да има междинни и тежки телесни повреди, поради огромния публичен отзив го въдворяват в институция за две години и половина”, разяснява Гарнизов.

По думите му е доста значимо какво се случва с този вид насилници откакто към този момент са попаднали в пандиза. „ Пращаме ги там и те излизат рецидивисти”, безапелационен е антропологът.

Според Евелина Славкова публичният отзив и обществените мрежи могат да изиграят превантивна роля за случаите на принуждение у нас.

„ Социалните мрежи и фактът, че всеки човек може да снима дадена обстановка, по един или различен метод могат да окажат своето въздействие.

„ Хората не имат вяра на правораздаването, не имат вяра на полицията и има доста случаи на принуждение, които не стават притежание на медиите и на правосъдната система”, счита Славкова.

Славкова е безапелационна, че чувството за безотговорност у нас е причина за честите прояви на принуждение и експанзия.

Гарнизов прибавя, че експанзията се ускорява и от метода, по който наподобяват и се държат политиците ни.

„ Ангела Меркел не поставя министри с дебели вратове и бръснати глави. Публичните управляващи сътвориха казус, физическата мощ и грубото решение на проблемите станаха законни. Тази изразност на насилието се е настанила и на „ Дондуков”, добави Гарнизов.

По мотив увеличаващата се експанзия сред децата двамата разясниха, че казусът стартира точно в фамилиите.

„ Когато тези деца отидат на учебно заведение, от учебното заведение би трябвало да знаят, че те не са добре възпитани и би трябвало да се поправят”, счита Гарнизов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР