Отвореното писмо е изпратено и до Васил Велев, председател на

...
Отвореното писмо е изпратено и до Васил Велев, председател на
Коментари Харесай

Реформаторите поискаха проверки на АЕЦ, НЕК и Марица Изток 2

Отвореното писмо е изпратено и до Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ Божидар Данев, изпълнителен ръководител на БСК, Кирил Домусчиев, ръководител КРИБ, Цветан Симеонов, ръководител на БТПП. Ето какво се споделя още в писмото:

"Обръщаме се към Вас по отношение на нарастването на цената на тока за бизнес консуматори с до 60%. Подобно шоково нарастване би довело до повишаване на множеството артикули и услуги и ще има мощно отрицателни последствия освен върху бизнеса, само че и върху покупателната дарба на всички български жители.

Призоваваме Ви да предизвиквате инспекции на активността на трите държавни сдружения АЕЦ Козлодуй, НЕК и Топлоелектрическа централа „ Марица – Изток 2 “, произвеждащи повече от 90% от електрическата енергия, търгуваща се на свободния пазар. Настояваме да предложите и наложите такива правила, които да подсигурят задоволително бистрота и свободна конкуренция сред производители, търговци и консуматори на електрическа сила.

Считаме, че това е Ваш дълг, в качеството Ви на министър на енергетиката, което следва и от декларираната в документите на Министерството задача „ да води транспарантна енергийна политика в отбрана на държавния и публичния интерес “, и да „ пази ползите на потребителя посредством обезпечаване на равнопоставен достъп, транспарантни процедури и икономическа обосновани цени “.

Представители на 4 работодателски и 2 синдикални организации обявиха подготвеност за митинг, откакто през декември 2017 година алармираха, че на техни членове е препоръчано увеличение на цената на тока с до 60%.

На 5 декември 2017 година пиковата цена на свободния пазар доближава 202,05 лева, което е скок с 100 % спрямо пиковата цена на предходния ден, 4 декември. Подобни внезапни придвижвания в цените, при липса на повишение на разноските за произвеждане на електрическа сила с повече от 5%, са признак за съществуването на нелоялни търговски практики. Това основава безпорядък на пазара и е въпрос на време нарастването да се отрази отрицателно и на българските консуматори на артикули и услуги. В края на предходната година от Народното събрание бяха признати промени в законодателството, съгласно които всички производители на ток над 5 MWh, ще оферират електрическата енергия на свободния пазар, само че това по този начин и не се е случило до през днешния ден.

Така в допълнение се укрепва монополното състояние, което държавните сдружения, производители на ток, имат на пазара. Поради горепосоченото Ви призоваваме:

1. Да предизвиквате инспекции на НЕК, АЕЦ Козлодуй и Топлоелектрическа централа „ Марица – Изток 2 “, които да открият дали сдруженията употребяват нелоялни търговски практики, дали са налице картелни съглашения посред им или с някои от търговците на пазара, както и дали изкуствено се основават дефицити в предлагането на електрическа енергия в избрани интервали на засилено търсене, за завишаване на цените;

2. Да предложите система, която да обезпечи по-голяма конкуренция измежду производителите на ток, отстоявайки разбирането, че когато 3 държавни сдружения оферират повече от 90% от търгуваната сила на борсата, е доста по-лесно да се картелират или да съгласуват между тях комерсиалното си поведение;

3. Да иницирате незабавни законови промени, които да дадат право и отговорност на КЕВР да реализира контрол върху Българска Независима Енергийна Борса ЕАД и върху производителите, търговците и потребителите на електрическа сила на пазара за обезпечаване на прозрачността и свободната конкуренция;

4. Да предприемете нужните дейности производителите на ток над 5 MWh да стартират да оферират електрическата енергия на енергийната борса.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР