Отворена е за кандидатстване втората процедура по Инвестиция C4.I3 Подкрепа

...
Отворена е за кандидатстване втората процедура по Инвестиция C4.I3 Подкрепа
Коментари Харесай

125 милиона лева по ПВУ за икономични улични лампи в страната

Отворена е за кандидатстване втората процедура по Инвестиция C4.I3 " Подкрепа за енергийно ефикасни системи за улично осветяване " по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) , оповестиха от Министерството на енергетиката. Целта е да се увеличи енергийната успеваемост посредством софтуерно обновяване и модернизиране на системите за външно осветяване, които са благосъстоятелност на общините в страната. За финансиране на планове по процедурата могат да аплайват всички общини в България. С плануваните по плановете ограничения би трябвало наложително да се реализира икономисване на електрическа енергия с не по-малко от 30% .

От Министерството на енергетиката означават, че уличното осветяване е един от огромните потребители на сила в общините и оказва съществено въздействие на общото енергийно ползване.
 Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на регионалното развитие за общински планове
Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на регионалното развитие за общински планове

На фокус е осъществяването на финансовата стратегия за предпочитани инфраструктурни планове

Общият бюджет за безплатно финансиране по актуалната процедура е в размер на близо 125 милиона лв., от които 20,8 милиона лв. са национално финансиране за невъзстановим Данък добавена стойност. Стойността на плановите оферти може да бъде в диапазона от 100 000 до 2 000 000 лв..

Предложения ще се одобряват в продължение на 3 месеца. Срокът за осъществяване на плановете е до 15 месеца от подписването на контракт. Въпроси по процедурата могат да се задават до 12 март 2024 година в осведомителната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България - ИСУН 2020. В последната седмица на февруари Министерството на енергетиката ще се организира осведомително онлайн събитие за представителите на общините.
 Компенсации за скъпия ток ще има
Компенсации за скъпия ток ще има

За детските градини, учебни заведения,спортни школи, читалища и храмове

" Изграждането на енергийно ефикасни системи за улично осветяване има пряк резултат във връзка с подобряването на енергийната успеваемост. Това е водещ приоритет в енергийната политика на Европейски Съюз и България. Припомняме, че насърчаването на енергийната успеваемост е и една от шестте стратегически цели в плана за Енергийна тактика на Република България до 2030 година, с небосвод до 2050 година ", показват от министерството.

От ведомството означават още, че слагането на енергийната успеваемост преди всичко е основна цел в Европейската зелена договорка и води до редица изгоди - понижаване на разноските за сила, повишение на енергийната сигурност, понижаване на излъчванията на парниковите газове и възстановяване качеството на въздуха.
 Спират уличните лампи в селата в община Кюстендил поради скъпия ток
Спират уличните лампи в селата в община Кюстендил поради скъпия ток

Ще компенсират икономията с видеонаблюдение и засилено внимание от страна на полицията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР