Отвод на съдебен заседател доведе до рестарт на делото срещу

...
Отвод на съдебен заседател доведе до рестарт на делото срещу
Коментари Харесай

Лихварката общинарка раздала 100 бона кредити, прибирала апартаменти от длъжници

Отвод на правосъден заседател докара до рестарт на делото против бизнес дамата Венелина Беляшка и нейния съучастник- пловдичанина Марио Андонов, упрекнати в лихварство.

Процесът в Пловдив стартира още веднъж от фаза разпоредително съвещание, написа "Трафикнюз ".

Общинската съветничка в Нова Загора и секретар в комисията по противопоставяне на корупцията Венелина Беляшка и Андонов са упрекнати, че са предоставяли пари под формата на заеми против обвързване да й върнат получените в заем суми и контрактуваната месечна рента върху тях.

За такава активност се изисква позволение от Закона за кредитните институции, каквато двамата нямат.

Сигналът за схемата на подсъдимите е бил подаден от пострадали. Хора, които поради неприятно кредитно досие не могат да разчитат на банките, са се обръщали към Андонов за подпомагане. Той от своя страна ги е свързвал с Беляшка, от която идват и паричните средства.

След това, с цел да се подсигурява връщането на „ заема”, подсъдимите са желали обезпечения, а точно жилищата на хората. Те са закупували сякаш за пред нотариуса жилищата на безценица-два или три пъти под данъчната оценка.

Предоставените „ кредити” били с лихви към 5% на месец. Така при заем от 15 хиляди лв., единствено за месец лихвата е била 600 лв..

Потърпевши след следващата договорка подават сигнал до Криминална полиция, която стартира следствието. Според държавното обвиняване противозаконната активност е траяла била близо половин година, като за този интервал Беляшка и Андонов са дали над 100 хиляди лв. заеми.

По време на съвещанието през днешния ден станало ясно, че един от правосъдните заседатели е подал молба за отказ от делото. Жената е позната на един от обвинените и е имала трудови взаимоотношения с него. Поради тази причина бе назначен нов заседател, а делото започва с ново разпоредително съвещание.

Адвокатите на Марио Андонов и Венелина Беляшка изрично обявиха, че желанието на двамата делото да се гледа по общия ред. Подсъдимите не признаха обстоятелствата и събитията в обвинителния акт.

Обвиняемите ще застанат още веднъж пред Окръжен съд – Пловдив в края на ноември. Тогава ще бъдат разпитани всички очевидци по делото и движимости лица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР