Отвеждаме ви в училище на 204 години, което продължава да

...
Отвеждаме ви в училище на 204 години, което продължава да
Коментари Харесай

Действащо училище на 204 години: Кръстено е на Левски, който провеждал тайни срещи там


Отвеждаме ви в учебно заведение на 204 години, което продължава да работи. В село Видраре се гордеят както с музейната си колекция, по този начин и с обстоятелството, че Васил Левски е провеждал секрети срещи в учебното заведение.

В началото на предишния век във Видраре хората основават първото учебно заведение в региона. То е било прогресивно за времето си и с 220 момчета и 40 девойки.



„ Училището в селото се основава през далечната 1818 година година като килийно учебно заведение. Помощник на учителя е бил дългият кол, с който се стига до всяко дете “, споделя шефът на учебното заведение Деян Димитров.



В момента на това място учат деца от три обитаеми места и все пак са единствено 44. Боряна Николова преподава в учебно заведение Васил Левски от 30 години. Нарича го своя орис. „ Любовта към децата е водеща. Аз разбрах, че имат потребност от добър преподавател “, споделя тя.



Тя им е разказала и за Васил Левски, на който е кръстено учебното заведение. „ Тук е основал комитет от 40 индивида, имали са 200 пушки, наричали са го Хасан Касан за прикритие “, изяснява Николова.



Заседанията на комитета са се провеждали в класните стаи. В началото на века за малко учебното заведение е носело името принц Кирил. После обаче „ Васил Левски “ било възобновено.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР