Отварят Руската църква в София.Руската църква се очаква да отвори

...
Отварят Руската църква в София.Руската църква се очаква да отвори
Коментари Харесай

Отварят Руската църква в София

Отварят Руската черква в София.

Руската черква се чака да отвори порти през днешния ден.

Според източници на Нова телевизия в събота ще се организира и първата работа.

Тя ще бъде водена от протойерей Владимир Тишчук, който беше назначен за нов представител на съветския патриарх Кирил, написа flashnews.bg.

Храмът „ Св. Николай Мириклийски “ беше затворен преди месец и половина, откакто София изгони трима свещеници като опасност за националната сигурност.

В отговор посланикът на Москва у нас – Елеонора Митрофанова, заключи вратите на църквата.

На 24 септември съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски прикани Софийския митрополит да се възвръщат богослуженията в храма.

Пеевски увери миряните, че ще Движение за права и свободи ще предприеме нужните законодателни промени за обезпечаването на издръжката на храма „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “.

„ Като представители на светската власт ние можем единствено да предложим поддръжката си на Българската православна черква и нейните вярващи “, се показва в позицията на Пеевски.

На идващия ден българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да правят богослуженията в храма.

От Светия синод поддържаха дейностите на патриарха,
само че прецизираха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в пълномощията на Българската православна черква.

На 27 септември Върховната касационна прокуратура заяви за постъпил сигнал от народни представители в 49-ото Народно заседание, обвързван със собствеността, стопанисването и употребата на храма. Прокурор от СГП по реда на Закона за правосъдната власт разпореди осъществяването на инспекция от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС).

На първи ноември министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков съобщи след среща с и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, че инспекция на прокуратурата е открила, че има съображение страната да нападна по правосъден път собствеността върху храма „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “.

В същия ден съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски настоя Министерството на районното развиване и благоустройството „ да предприеме незабавни дейности за връщането на хората на храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “. Междувременно Прокуратурата на Република България заяви, че  и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов е сезирал министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков с предложение за предявяване на иск за признание на правото на благосъстоятелност на българската страната и за анулация на издадения нотариален акт, касаещ собствеността на православния храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец ” в гр. София.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР