Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше

...
Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше
Коментари Харесай

Летище Балчик отбеляза символично отварянето на Шенгенското въздушно пространство

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше маркирано алегорично през миналите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше проведено от водачите на двете прилежащи страни и се организира под надпис " Schengen check ", съобщи.

Летище Балчик сподели част от капацитета си през миналата събота, приютявайки към 40 дребни самолета, които излетяха от летище Тузла в Румъния.

Приемането на двете прилежащи страни в Шенген по въздух дава опция самолетите под 5 700 кг да прелитат непосредствено, без да е належащо да кацат на интернационално летище за гранична и митническа инспекция и това открива доста нови благоприятни условия, както за развиването на летището, по този начин и за туризма ни, уточни изпълнителният шеф на Летище София, под чието ръководство е и балчишкото - Иван Димитриев.

" С отварянето на въздушното пространство Шенген става доста лесна връзката. Капацитетът на летището на процедура е безграничен. Площта на летището е толкоз огромна, че можем да съберем доста самолети, които да кацнат. Това събитие чакам да даде опция да се чуе за нашето летище, за близостта ни с Румъния, за хубавите курорти, голф игрищата и другите атракции, Камен бряг, които са напълно близо до нашето летище и румънските сътрудници да го употребяват всекидневно, а ние да развиваме летището като приемна точка за дребната авиация. "

Първи на летище Балчик се приземи хеликоптерът на един от китаристите на Scorpions и водач Кристиан Бекър.

" Чакаме повече от 10 години този миг. Много обичам това място, а и е покрай Румъния. "

Да летиш и да виждаш цялата хубост под себе си е необикновено наслаждение, показа проф. Димитър Райков, който е и водач.

" Въздухът не ни е делял в действителност. Ние сме били постоянно едно цяло. Сега, когато сме спокойни чисто писмено, ще бъдем доста повече улеснени. Предстои на всички ни да усвоим това, да го приемем и да му се радваме. "

Според изпълнителния шеф на КК " Албена " Красимир Станев лесното напредване по въздух отваря вратите за нов вид туристи в нашата страна. По думите му, в Европа има към 85 000 дребни самолета.

" Те са ни евентуални клиенти. Тепърва тяхната численост ще се усилва. Аз ги виждам след 4-5 години за Албена и Приморско, тъй като имаме там второ летище, може да разчитаме на сред 100 и 300 самолета, които да кацат. "

Като историческо събитие дефинира приемането на България и Румъния в шенгенското въздушно пространство дългогодишният водач и член на Управителния съвет на Асоциацията на водачите и притежателите на самолети Янко Стоименов.

" За нас това е исторически миг. На процедура се осъществя фантазия за нас – да летим в европейско небе свободни, без граници. Това е изконното начало на човек – да лети, да се усеща свободен. "

В края на месец април същото събитие ще се организира на летище Тузла в Румъния.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР