Отвъдморската британска територия Гибралтар е в безизходица, след като Лондон

...
Отвъдморската британска територия Гибралтар е в безизходица, след като Лондон
Коментари Харесай

Казусът Гибралтар се заплита

Отвъдморската английска територия Гибралтар е в невъзможност, откакто Лондон напусна Европейския съюз, защото Англия и Испания са в спор по отношение на паспортните инспекции на идващите на гибралтарското летище, написа в. " Файненшъл таймс ".

След повече от година на изтощителни диалози за статута на Скалата, ситуирана в най-южната част на Пиренейския полуостров, напрежението към въпроса, който има големи последствия за стопанската система на английския анклав, нараства.

Властите в Лондон и Мадрид се стремят да дефинират връзките на английската територия с Евросъюза и да разрешат на хората да минават сухопътната граница сред Гибралтар и Испания, като подлежат на стеснен или никакъв граничен надзор.

Мадрид упорства за паспортни инспекции от испанската полиция на летището и пристанището в Гибралтар, само че Англия е твърдо срещу " испански ботуши да стъпват на територията ", съгласно участниците в договарянията.

Ако двете страни не съумеят да реализират договорка, сухопътната граница може да бъде блокирана от цялостни инспекции на към 30 000 души, които я пресичат всеки ден, което може да заплаши локалната стопанска система, като попречва испанските служащи, които заемат почти половината от работните места в самоуправляващата се територия.

" За да има гладко придвижване сред Гибралтар и Испания, би трябвало да има шенгенски надзор на летището ", сподели испански чиновник, участващ в договарянията, визирайки влизането в шенгенската зона за свободно напредване. " Няма подозрение. Това е единственият метод. Паспортните инспекции би трябвало да се правят от испанската полиция ", добави той.

Съгласно краткотрайно съглашение, което Англия и Испания реализираха в края на 2020 година, множеството хора, които понастоящем влизат или излизат от Гибралтар, биват пропускани от гранични чиновници, като единствено демонстрират паспортите или персоналните си документи.

Британските дипломати одобряват инспекциите на документите на пасажерите да бъдат осъществявани от органи на Европейски Съюз след Брекзит, само че единствено в случай че се реализират от чиновници на Европейската организация за гранична и брегова защита " Фронтекс " (Frontex), а не от испански чиновници.

На 31 декември 2020 година, часове преди Брекзит публично да стане факт, Мадрид, Лондон и Брюксел се договориха, че част от споразуменията на Европейски Съюз, като това за Шенгенското пространство, ще продължат да важат за Гибралтар и че Испания ще охранява пристанището и летището до намиране на дефинитивно решение.

Политиците на " Даунинг стрийт " 10 са нетърпеливи да разрешат обстановката с граничния надзор към Гибралтар след Брекзит, откакто подписаха с Европейски Съюз комерсиално съглашение за Северна Ирландия предишния месец. Спешността за реализиране на договорка нараства, защото в случай че консервативната испанска Народна партия завоюва изборите в края на годината, сключването на сходно съглашение би станало още по-трудно.

След среща, извършена тази седмица, министърът на външните работи на Англия Джеймс Клевърли и Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, споделиха, че би трябвало да има " постоянни проекти " при всевъзможен процес на събитията, даже в случай че страните не съумеят да доближат до съглашение.

Клевърли и Пикардо припомниха " нуждата от ценене на салдото ", реализиран от краткотрайната договорка сред Обединеното кралство и Испания през 2020 година Според английски чиновник в Лондон има известно отчаяние, тъй като Испания трансформира естеството на настояванията си.

Испанските управляващи упорстват, че не насочат специфични претенции, а просто следват наредбите на Шенгенската зона.

Като опция на испанските инспекции на летището в Гибралтар, английските дипломати предложиха испанските гранични чиновници да ревизират пътуващите до анклава, още на летищата във Англия, откъдето изхвърчат. Това би се случвало по сходство на инспекциите на пасажерите от Лондон, пътуващи с влаковете " Юростар " (Eurostar), които минават под Ламанша.

Към момента инспекциите на летищата се правят от личната гранична организация на Гибралтар.

Друг забранен въпрос е статутът на самото летище, което е и база на Кралските военновъздушни сили. Испания би желала да има достъп до него, само че Гибралтар се опълчва на концепцията, опасявайки се от посягане върху английския суверенитет.

Гибралтар остава белязан от загатна за това по какъв начин сухопътната граница бе затворена от испанския деспот Франсиско Франко през 1969 година и не беше изцяло отворена чак до 1985 година

През 2013 година избухна спор, откакто Гибралтар стартира работа по неестествен риф, които Испания твърди, че се намира на нейна територия, след което Мадрид стегна граничния надзор, което докара до забавяния по границата  от няколко часа и вбеси локалните поданици и от двете страни на границата.

Освен испанските служащи, пресичащи границата, гибралтарците пътуват до Испания, с цел да пазарят и да прекарват свободното си време по испанските плажове и голф стадиони.

Ако договарянията стигнат до задънена улица, Лондон се притеснява, че испанските управляващи може да вкарат още веднъж по-строги гранични инспекции.

Двете страни подписаха краткотрайното съглашение през 2020 година, откакто Гибралтар беше оставен отвън комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Лондон, обвързвано с Брекзит. Сега те целят съглашение, само че испанският външен министър, Хосе Мануел Албарес, сподели през декември, че страната му не може да договаря " постоянно " с Обединеното кралство.

През ноември предходната година Испания и Европейската комисия предложиха на Англия сухопътната граница на Гибралтар да остане отворена, като част от окончателното решение за споразумяване на статута на анклава след Брекзит.

През февруари Висшето управление на Гибралтар упрекна испански митнически чиновници в " тежко нарушаване на суверенитета и юрисдикцията ", потвърждавайки, че те са дебаркирали на плаж, принадлежащ на английската територия, до момента в който преследвали контрабандисти.

Испанското външно министерство отхвърли описаната от Гибралтар версия на събитията " както и съдържащите се в нея изказвания за хипотетичен английски суверенитет над територията и водите на Гибралтар ".

Страните не разискват своите диаметрално противоположни възгледи по отношение на суверенитета на Гибралтар, който Испания отстъпва на английската корона през 1713 година Лондон твърди, че територията би трябвало да остане английска, само че Мадрид отхвърля да признае тези искания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР