Отвъд северния полярен кръг, между Северния полюс и на изток

...
Отвъд северния полярен кръг, между Северния полюс и на изток
Коментари Харесай

Вечните ледове, които пазят образци на семена от целия свят, се сдобиха с нови попълнения

Отвъд северния полярен кръг, сред Северния полюс и на изток от Гренландия, едно от най-студените места в света съхранява международните селскостопански култури.

Дълбоко в заледен скален масив се намират камерите за предпазване на Генетичната банка за семена. Там, при минус 18 градуса, безконечните ледове пазят мостри на семена от целия свят. Трезорите се отварят единствено три пъти годишно, с цел да се ограничи излагането на семената на външно въздействие.

При първото отваряне тази година хранилището в Свалбард се снабди с попълнения от 23 инвеститори. Те включват нови семена от десетки дървесни типове, царевица, фасул, ечемик, ориз и разнообразни растения, значими за бъдещото произвеждане на храни по света.

Съоръжението е проектирано да съхранява над 2 милиарда мостри на семена, с цел да не бъдат изгубени окончателно при възможни световни произшествия. Мястото е определено поради неговата висока сеизмична резистентност и непрекъснато ниските температури.

Въпреки че съществува от 16 години, трезорът към този момент е изиграл основна роля при възобновяване на неповторими сортове семена, застрашени от изгубване поради бойните дейности в Сирия сред 2015 и 2019 година.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР