Оттук нататък се говори еднократно, годишно поставяне на ваксина срещу

...
Оттук нататък се говори еднократно, годишно поставяне на ваксина срещу
Коментари Харесай

Всяка година ще се ваксинираме срещу Covid-19

" Оттук нататък се приказва еднократно, годишно слагане на ваксина против Covid-19, по сходство на сезонната грипна ваксина. " Това съобщи проф. Илко Гетов пред бТВ.

В Съединените щати към този момент се работи по комбинирана ваксина против грип и ковид, добави той. Разработват се двувалентни и тривалентни ваксини.

" Смъртността у нас е доста висока и това се дължи на голям брой фактори - външни, вътрешни, на системата, на метода на живот, на равнището на самостоятелното ни здраве, на обществото. Нещата при нас са трагични ", сподели Гетов във връзка високата смъртност от ковид в България. По данни на Световната здравна организация страната ни е на 2-ро място в света по смъртност от Covid-19.Преди нас е единствено Перу.

Професорът съпостави България с Австрия. За 28 дни в Австрия са регистрирани 840 000 нови случая на ковид и 470 умряли. У нас за същия интервал новите случаи са 212 000, само че умрелите са 2344. Това е 5 пъти по-висока смъртност при четири пъти по-малко болни, уточни той. Илко Гетов означи обаче, че в Австрия за 28 дни са сложени 772 000 дози ваксини, а у нас - 229 000.

" ЕМА преглежда и първото лекарство за ковид - хапчето " Паксловит " на " Пфайзер ". То би трябвало да се приема от пациенти, които нямат нарушаване на бъбречната и чернодробната функционалност. Те би трябвало да се наблюдават по време и след лечението ", сподели проф.Гетов.

Хапчето за Covid-19 евентуално ще бъде употребявано в амбулаторни условия и няма да се предлага в аптечната мрежа.

" Терапията би трябвало да се стартира още при първите признаци. За 3 дни клиничните изследвания демонстрират, че то понижава смъртността 10 пъти ", псочи Гетов.

Хапчето работи на правилото на лечението за СПИН - антиретровирусно лекуване, което на процедура стопира репликацията на вируса и се чака да работи за всички разновидности на заболяването.

Според Гетов е допустимо да забележим хапчето на " Пфайзер " у нас още след март месец.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР