Оттук нататък по-важно ще бъде посещението на китайския президент Си

...
Оттук нататък по-важно ще бъде посещението на китайския президент Си
Коментари Харесай

Политолог: Китай няма никакъв интерес Русия да загуби тази война

" Оттук нататък по-важно ще бъде визитата на китайския президент Си Цзинпин и срещата му със Зеленски. Интересно е какви гаранции може да даде Китай на Украйна и какво ще предложи Пекин на Киев. "

Това съобщи пред БНР политологът и специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове доцент Искрен Иванов.

" Ако там може да се реализира взаимноизгодно предложение, тогава възможностите за разрешаването на този спор внезапно нарастват. Всичко зависи от това до каква степен Китай е подготвен да стигне, с цел да не скапва връзките си с Руската федерация. Но виждайки това, което се случва в Москва, аз съм по-скоро черноглед. Защото Пекин няма никакъв интерес да изгуби сътрудник като Москва ", уточни политологът.

" Китайската външна политика не е ориентирана към военна надмощие, а по-скоро към икономическо въздействие. Китай има интерес от това Русия да остане такава, каквато е сега. Китайците добре схващат, че в случай че нещо се случи в Русия, в случай че Путин бъде заменен, в случай че в по-дългосрочен проект започват дезинтеграционни процеси и Руската федерация тръгне към разпад, тогава Китай става доста уязвим към западното въздействие. Ако Русия падне, китайците добре схващат, че Западът ще се насочи към тях. Ето за какво Китай няма безусловно никакъв интерес Русия да загуби тази война, само че и няма интерес от това Русия да навлезе внезапно в Европа, тъй като тогава китайските пазари внезапно ще се срутен ", акцентира доцент Иванов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР