Отцепниците от ИТН с претенции към бившите си съпартийциДБ ще

...
Отцепниците от ИТН с претенции към бившите си съпартийциДБ ще
Коментари Харесай

Третият мандат рухна в първия ден

Отцепниците от Има Такъв Народ с искания към някогашните си съпартийци
Демократична България ще са последни на диалозите

Третият мандат пропадна още в първия ден на договарянията, откакто “Продължаваме промяната” (ПП) сложиха неизпълними условия пред Българска социалистическа партия. С това си деяние Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха, че присъединяване им в диалозите за сформиране на ново държавно управление в границите на 47-ото Народно събрание е официално, разясниха пред “Труд” политолози. Те дефинираха като шантаж настояванията на Петков и Василев.

Корнелия Нинова, която нямаше самообладание да седне на масата на договарянията заяви след първата среща, че от Политическа партия упорстват мандатът да бъде държан до момента в който се одобри антикорупционното законодателство - законът за КПКОНПИ и да бъде определен Бойко Рашков за ръководител на комисията.

С присъщата си безпардонност Асен Василев сложи задача на Българска социалистическа партия да съберат болшинство за антикорупционния закон и за избора на Бойко Рашков.

Лена Бориславова, която не е част от преговорния екип, само че неразделно следва премиера в оставка Кирил Петков съобщи, че основно изискване за Политическа партия да взе участие в държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия е планът за антикорупционен закон да бъде признат без редакции.

Според Бориславова още на следващия ден (б. р. в сряда) щяло да се разбере дали “Има подобен народ” са склонни да поддържат безусловно плана на съвещанието на комисията по правни и конституционни въпроси. Няколко пъти съвещанията на тази комисия пропадат поради нежеланието на Има Такъв Народ и опозицията да бъде гледан антикорупционният закон. От Има Такъв Народ внесоха искане до ръководителя на Народното събрание за публично разискване на плана.

“Труд” беседва с представители на Има Такъв Народ, които са безапелационни, че няма да създадат компромис с въпросния закон, към който имат доста и основни рецензии.

Петимата предатели от групата на Слави Трифонов също се оказаха с искания. Те оповестиха, че няма да поддържат държавно управление, в което Има Такъв Народ е съдружен сътрудник. Отцепникът Георги Георгиев изясни, че партията на Трифонов е “непостоянен и непредвидим сътрудник, който намира механизми да руши”.

Оптимизмът на Нинова бързо бе стопен още в първия ден на договарянията. Тя заяви, че ще потърси Има Такъв Народ с цел да ги предложения на договаряния, с половин уста призна, че ще се постарае да възвърне дипломатическите връзки с Русия и че “България ще търси диалози с всички вероятни снабдители на газ, което не изключва “Газпромекспорт”. И по двете тематики Демократична България са на противоположно мнение и са безапелационни, че няма да създадат компромис, както и желаят да са последни в договарянията.

От Има Такъв Народ получиха покана за договаряния за 14.00 часа през днешния ден, а депутати от Българска социалистическа партия продължиха да изясняват опитите за сформиране на държавно управление в границите на този парламент с задачата на партиите от досегашната четворна коалиция - “борбата с корупцията и промяна на модела на управление”.

Чакат информация за Рашков от чужбина

Информация за парцели на Бойко Рашков зад граница чакат проверяващите от КПКОНПИ, научи “Труд” от юридидически източник. От комисията отхвърлиха да отговорят на “Труд” тече ли такава инспекция.

Имуществена инспекция на Рашков от КПКОНПИ стартира през януари. Тогава ръководителят на комисията Сотир Цацаров заяви, че инспекцията е обвързвана с “няколко следващи недекларирания на обстоятелства”. “На първо място е имало непосочване в декларацията при инспекцията, която е осъществена на всички влогове, които той и брачната половинка му имат. Тоест - на процедура е имало информация за налични средства по влогове, която е открита при инспекцията и която не е попадала в декларацията”, разясни тогава Цацаров.

Той сподели, че във крайна декларация на Рашков в качеството му на ръководител на Бюрото за надзор върху СРС, не са били отразени притежавани недвижими парцели.

Миналото лято като длъжностен министър Бойко Рашков заявява 22 недвижими парцела и елементи от такива. Рашков се опита да изкара, че всички те са му трансферирани по силата на сватбен контракт със брачната половинка му, с която се развели и си поделили имуществото. В края на есента, когато към този момент щеше да става постоянен министър, Рашков сподели, че е бил тестван от Национална агенция за приходите и всичко му е наред.

Рашков има три жилището в столицата с площ надлежно 109, 99 и 56 кв. м, както и дворно място в София с повърхност 1870 квадрата. Част от посочените в декларацията му парцели в действителност са прилежащи елементи към къщата му в София -три дребни склада, партер, гараж, тераса, както и фитнес с повърхност 40 кв. м.

Министерство на вътрешните работи шефът е заявил, че е притежател и на част от къща с гараж в Несебър, както и две къщи с дворно място в Антон. В декларацията си той показва, че парцелите му са добити в резултат на сватбен контракт.

Рашков има и два автомобила - БМВ и Нисан Патрол, които също е получил, с помощта на сватбен контракт.
Той е заявил и два влога -един за малко над 158 000 лв. и различен за 10 000 лв..

Има и две инвестиции в пенсионни и капиталови фондове - едното за малко над 600 000 лв., а другото за близо 45 000 евро.
Депутати считат, че упорството на Политическа партия и на Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, даже за малко има за цел да се “смачка” инспекцията против него, в която са открити големи несъответствия сред имотното му положение и приходите му. Друг претекст била възможна анулацията на запорите на няколко видни спонсори за изборите. Запорите можели да паднат в случай че КПКОНПИ спре да ги претендира. Другият метод за рухването на въпросните запори бил да се подменят чиновниците на комисията, които се занимават с делата.

Харалан Александров, обществен антрополог:
Императивното изискване за Бойко Рашков е бойкот



За да се случи държавно управление в този спешен миг, е належащо да се промени изцяло моделът, с който се свързват тези четири партии. А те се свързани единствено от позицията на съревнование, на спор и явен бойкот. Съвсем малко - допустимо е да има държавно управление, в случай че се случи чудодейно прочувствено и политическо израстване и узряване в границите на няколко дни. До момента аз не виждам такова израстване, виждам декаданс и по-скоро в допълнение подивяване. Така че възможностите са доста дребни, да не кажем никакви.
Според мен императивното изискване на Политическа партия да конфигурират Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ, което явно не е задоволително за част от участниците в обединението, е по-скоро бойкот за основаване на държавно управление, в сравнение с като предпочитание за основаване на някакъв наказателен орган.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог:
Радев извършва проекта си - избори на 2 октомври



При връщането си от Черна гора президентът Радев още на летището заяви, че желае предварителните избори да са при започване на октомври, а не през септември, с цел да има по-голямо присъединяване в тях и да са по-легитимни. И че ще употребява парламентарната процедура по връчването на мандатите, с цел да протака във времето разпускането на Народното събрание и да може изборите да бъдат през октомври. В подтекста на тази си тактика по този начин е разчел нещата, че връчвайки мандата на Българска социалистическа партия се отива непосредствено към предварителни избори през октомври. Българска социалистическа партия ще бави мандата към две седмици до края на юли, с цел да може да се влезе в двумесечния период от разпускането на Народното събрание до предварителните избори на 2 октомври. Радев работи по този проект и до момента му се получава. И по тази причина си мисля, че авансово е решил да даде мандата на Българска социалистическа партия, дали едностранно го е решавал, не знам, само че този опит за сформиране на кабинет ще се провали. Бойко Рашков е дребният препъникамък пред държавно управление с третия мандат, по-големите са Кирил и Асен, за които Има Такъв Народ сложиха изискването да ги няма в новото държавно управление.

Пламен Киров, професор по конституционно право:
Политическа партия желаят да вървят на избори, а не да договарят



Поставените условия от Политическа партия са извиване на ръце и демонстрират цялостно пренебрежение към сътрудниците и налагане на личното виждане.
Поставянето на ултиматум за антикорупционния закон, значи, че тези хора желаят да вървят на избори, а не да договарят за сформиране на държавно управление с третия мандат. Не може да се слага такава внезапна бариера преди да са почнали диалози с другите сътрудници. Политическа партия са решили да вървят на избори и никак не ги е еня за договарянията, бъзикат се с Корнелия Нинова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР