Оттеглянето на Русия от Харков, североизточна Украйна, разкри огромните проблеми

...
Оттеглянето на Русия от Харков, североизточна Украйна, разкри огромните проблеми
Коментари Харесай

В колапс ли е руската армия? Отстъплението разкри страшни пр...

Оттеглянето на Русия от Харков, североизточна Украйна, разкри големите проблеми в доставките и окомплектоването на въоръжените сили на нацията, споделят съветски ветерани и военни блогъри, написа dnes.bg.

" Нямате визия какъв брой съм изтощен да приветствам някого заран и по-късно би трябвало да разпознавам останките му по-късно същия ден ", гласят известията на един съветски офицер, служител като морски пехотинец в Украйна, споделил тъгата си по телефона на собствен някогашен сътрудник вкъщи, който разгласява диалога в канала си в Telegram.

" Само през вчерашния ден две от моите снайперски групи бяха унищожени от танк. Трима мъже починаха незабавно, четвъртият се бори за живота си час и половина, различен, който е в сериозно положение, беше откаран в болница. Почти не останахме хора и ние държим фронтова линия дълга десетки километри ", се споделя в друго известие.

Докато съветски публични лица и държавни медии се пробват да омаловажат отстъплението на съветските сили от Харков, обособени военни кореспонденти, ветерани и авторитетни военни блогъри признават за голям брой провокации в затворените канали за известия.

Блоговете и каналите в Telegram са затрупани с истории за несъответстващо съоръжение и личен състав, чиито дейности са усложнени от строга оперативна подчиненост.

Един канал в Telegram, споделящ опит на бойци на бойното поле в Украйна малко след последното оттегляне, разказва по какъв начин даже разполагането на дребен дрон за наблюдаване би трябвало да бъде утвърдено от старши офицер или военачалник, което доста забавя разбирането на вражеските позиции.

Друг канал в Telegram, за който се твърди, че е ръководен от деец от съветските специфични сили, разгласява фотография на съветски боец с превръзка на ръката, съпроводена с думите:
" Няма по-лош съперник от личния ви пълководец,
който е… ", употребявайки хула с цел да го опише.

Няма метод да знаем къде и по кое време е снимано изображението, само че значимото е, че то е необятно споделяно както от ветерани, по този начин и от сили на бойното поле, което допуска, че отразява известното мнение измежду редиците в страната.

Въпреки слуховете за невисок морал, съветски военни кореспонденти и паравоенни бойци, служещи в Украйна, не допускат, че необятно публикуваното дезертьорство на полето е асъдействало за последното проваляне в Източна Украйна. Те споделят, че е доста по-вероятно частите просто да са се подчинили на заповед за оттегляне.

Някои съветски бойци по различен канал горчиво се майтапят, че " специфичната военна интервенция " – както обществено я назовава съветското държавно управление – " няма цели, има единствено път ".

Има освен опасения по отношение на неприятното водачество. Изглежда, че има огромен дефицит на главно съоръжение, че то би трябвало да се финансира групово. Десетки обществени групи в обществените медии събират пари за цяла гама комплекти - всичко от дронове до чорапи и долни дрехи.

Един от тях, наименуван " Народният фронт ", споделя, че е събрал към 1,5 милиарда рубли ($17 милиона) през последните три месеца и към този момент ги е похарчил за униформи, каски и бронежилетки, както и за комплекти за първа помощ, бинокли и термовизионни камери.

Въпреки набирането на средства, онлайн бяха оповестени стотици молби от десетки военни единици - в това число водачи на най-модерните съветски бойни самолети - за съответни продукти, като огнеупорни униформи, факли и двупосочни радиостанции.
Но казусът не е единствено в неналичието на съоръжение, а в неналичието на войски.
Въпреки че няма признаци за идна наложителна наборна военна работа, има напън за набиране на хора - разказано от държавното управление като " неофициална готовност " - скоро след нахлуването на страната в Украйна.

Руското министерство на защитата стартира да разгласява разгласи в известни уеб страници за работа при започване на март, нещо, което рядко се правеше преди войната. На един уеб страница има изброени повече от 7000 свободни позиции за военни - за стрелци, минохвъргачен екипаж и други функции, ориентирани към борба. В нито една от рекламите не се загатва за " специфичната военна интервенция " в Украйна.

Листовки за набиране на личен състав са разлепени към входните порти и са изложени в публичния превоз и отвън жилищни блокове и даже психиатрични лечебни заведения.

Набирателните центрове също прибягват до телефониране на бойци, които са напуснали или пенсионирани, с цел да ги помолят да се причислят още веднъж, настояват някои от тези, с които са се свързали, пред BBC. Един боец, воювал в Чечня през 90-те години, споделя, че той и приятелите му са били викани три или четири пъти. Мъжът, който пожела да остане неизвестен, споделя, че най-сетне се е съгласил, само че по-късно е отказал да подпише контракта, защото изискванията му изглеждали неприятни.

Вероятно,  за да направи предлагането за работа по-привлекателно, минималната дълготрайност на контракта е понижена от три години на три месеца, а горната възрастова граница за първи контракт е нараснала от 40 на 60 години.

Рекламираните месечни
заплати варират от 100 000 до 450 000 рубли ($1139-$5125)
- примамливо предложение, макар заплахите от разполагане на бойното поле, за тези с неприятни вероятности за работа в стопански изостанали региони на страната.

Смята се, че Русия изпраща новите единици в Украйна на всеки 10 дни, след образование от единствено седмица или по-малко.

Два обособени източника на първа линия настояват пред BBC, че такива елементи, включващи краткосрочни военни контрактори и бойци от наемническата група Вагнер - ръководителят на която е сниман да набира личен състав в централен съветски затвор - съставляват по-голямата част от актуалните фронтови сили на Русия.

Има известия, че не всички подписващи контракти го вършат с готовност. Руските правозащитници настояват, че е имало случаи на мъже в Чечня, подложени на напън да се причислят от управляващите.

Руски самостоятелни публицисти оповестиха, че са включени и до 500 наказани. Един пандизчия, Константин Тулинов, беше възхваляван в държавните медии, откакто бе погубен в пердах през юли. Тулинов е излежал голям брой присъди, последната за изтезаване на пандизчии в съветски затвори.

Въпреки че тези провокации се разискват в затворени групи, няма публично удостоверение за отдръпването.

В своя частен канал в Telegram авторитетният държавен кореспондент Евгений Поддубни допусна, че последният погром разкрива дългогодишни проблеми.

„ Ситуацията е в действителност тежка за нашите войски. Станаха явни проблемите, които бяха обсъждани както в общественото пространство, по този начин и по време на поверителни срещи.

Но няма доказателства, че това известие си проправя път към върха. Поддубни и няколко други военни кореспонденти бяха видени да приказват за малко с президента Владимир Путин в коридорите на икономическия конгрес в Санкт Петербург през юни.

Въпреки че не е ясно какво тъкмо са съумели да обяснят на президента, неналичието на доставки остава основен проблем за съветската войска.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР