Оттегля се и Юдит Варга като водач на листата на

...
Оттегля се и Юдит Варга като водач на листата на
Коментари Харесай

Президентката на Унгария подаде оставка

Оттегля се и Юдит Варга като лидер на листата на ФИДЕС за евроизборите

Унгарската президентка Каталин Новак разгласи в събота, че подава оставка след публичен напън поради решението ѝ да помилва мъж, наказан като съизвършител при прикриването на случай на полово принуждение в дом за деца, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Направих неточност... Днес е последният ден, в който се обръщам към вас като президент ", сподели Новак в послание, излъчено по държавната телевизия.

Новак реши да помилва над 20 души през април предходната година преди визитата на папа Франциск в страната, измежду които беше и заместник-директор на дом за деца, който оказал помощ на някогашния шеф да укрие закононарушенията си.

Директорът беше наказан на 8 години затвор за полово принуждение над малолетни момчета в интервала 2004-2016 година, а заместникът му получи присъда от над 3 години.

Унгарските опозиционни партии желаеха оставката на Новак, която е близка до консервативния министър председател Виктор Орбан и е някогашен министър на фамилните въпроси в кабинета му, показва Ройтерс.

„ Унгарската президентка Каталин Новак преди малко подаде оставка, тъй като е помилвала наказан за педофилия. Извини се на унгарците. Орбан внася предложение в Конституциятa за възбрана на опрощение при наказани за педофилия “, написа във фейсбук Георги Марков, някогашен парламентарен арбитър в България, ексдепутат от ГЕРБ и неприкрит почитател на унгарския министър председател Виктор Орбан.

Веднага след Новак оставка подала и Юдит Варга като лидер на листата на ФИДЕС за евроизборите, тъй като тогава била правосъден министър.

„ Имах честа да ги познавам и доста скърбя. Виктор Орбан се лиши от две доста мощни фигури и двете майки на три деца, с по три езика и обучение. Така е в Унгария - няма ала-бала! “, написа още Марков.

Оттеглянето на президентката идва след проява против нея в петък. Най-малко 1000 души стачкуваха в столицата на Унгария с искане за оставката на Новак, за което упорстваха и опозиционни партии.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР