Отстраняването на главния прокурор повдига въпроси за съдебната реформа в

...
Отстраняването на главния прокурор повдига въпроси за съдебната реформа в
Коментари Харесай

„Политико“: В България отстраняването на главния прокурор повдига въпроси за съдебната реформа

Отстраняването на основния прокурор повдига въпроси за правосъдната промяна в България, написа изданието „ Политико “ и отбелязва, че политическите аспирации на Иван Гешев слагат под подозрение задачата на измененията в правосъдната система.

Вестникът отбелязва, че някогашният обвинител номер едно, който преди „ рядко е отговарял на въпроси “, при започване на юли е оповестил във Facebook желанието си да сътвори ново придвижване с името „ Справедлива България “. Според някои, разяснява „ Политико “, това е било първа стъпка към влизането му в политиката.

„ Гешев, който един път се назова „ инструмент в ръцете на Господ “ и беше уволнен от поста основен прокурор през юни, препускаше в речта си, без да спомене за годините на митинги и публично неодобрение от това, че до момента в който е бил на поста си, е общувал другарски с олигарси и корумпирани политици и не е разследвал корупцията по високите етажи на властта “, написа „ Политико “.

Според изданието опитът на Гешев да се върне в публичния живот толкоз скоро, откакто е бил отхвърлен от служба, е неочакван процес в миг, когато новото държавно управление - „ което не криеше неприязънта си към него - си сложи за цел да поправя годините на застой и се съгласи да се концентрира върху премахването на корупцията в своите редици “.

България от дълго време е определяна като едва звено във връзка с върховенството на закона в Европейски Съюз, където проведената престъпност и руснаците от години въздействат на политическия живот в страната, по тази причина реформирането на правосъдната система трябваше да бъде значима част от решаването на казуса, а слизането на Гешев от сцената трябваше да бъде сигнал за скъсването с по този начин наречената мафиотска страна.

„ Надеждата постоянно е била, че в случай че той няма опция да лимитира следствията, тогава ще може да се направи сериозна промяна. Наистина след отдръпването му Европрокуратурата този месец се задейства и дружно с българската полиция и служби за сигурност извърши претърсвания във връзка със корист с европейски средства - един от главните източници на доходи на мафията “, написа авторката на публикацията.

Остава обаче въпросът дали отстраняването на Гешев не е просто козметична смяна. Все отново той беше сменен от човек, който дълго време беше негов заместител. Коренната и систематична смяна към момента наподобява надалеч, добавя „ Политико “.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР