Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев обсъждаха дълги часове членовете

...
Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев обсъждаха дълги часове членовете
Коментари Харесай

Шестимата от ВСС оттеглиха искането за уволнение на Гешев

Отстраняването на основния прокурор Иван Гешев обсъждаха дълги часове членовете на Висшия правосъден съвет през вчерашния ден. Първата изненада пристигна с отдръпването на първото искане на оставката на Гешев, направено от шестима от прокурорската гилдия на 12 май. Оттеглянето беше оповестено от Огнян Дамянов, един от подписалите предлагането. След часове диспути по процедурата в последна сметка производството по уволнението на Гешев беше прекъснато в частта по първото искане. Калина Чапкънова, която е една от шестимата, изясни, че претекстовете й не са прочувствени, а надълбоко премислени, само че няма да ги разгласи. 
Една от версиите за обрата бе, че задачата е  гласуването на уволнението на Гешев да се случи по-бързо. По първото искане трябваше да се прегледат повече доказателства, а второто би трябвало да завърши по-скоростно. Самият Гешев се разгласи срещу прекратяването на производството по първото искане за уволнението му. Според него предлагането не може да се отдръпва, а би трябвало да бъде прегледано и да се види несъстоятелността му.
Обсъждането на второто предложение за уволняване на Гешев от 23 май продължи в следобедните часове. То е обвързвано с неговото изявление, че политическият отпадък от Народното събрание би трябвало да бъде изметен. Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова по този начин Гешев е нарушил етичните правила на магистратите и по този начин е уязвил престижа на правосъдната власт.
Съветът позволи като очевидци да бъдат изслушани зам. -главният прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов, както и на заместника му Ясен Тодоров. Те трябваше да  опишат какво е било прочувственото положение на основния прокурор преди и след изказването му от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си. До публицистичното привършване на броя съвещанието не бе завършило. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР