Отстраняването на бунтовника от SNP Фъргюс Юинг е „пропорционално“, казва министър

...
Отстраняването – което г-н Юинг има две седмици да обжалва
Коментари Харесай

Отстраняването – което г-н Юинг има две седмици да обжалва – беше одобрено, след като той гласува с опозицията в Холируд при вот на недоверие срещу Шотландия Зеленият съ-лидер и министър на правителството Лорна Слейтър на фона на полемиката около схемата за връщане на депозити.

Г-н Юинг също се изказа срещу шотландското правителство по въпроси като новия лицензионен режим за краткосрочни имоти под наем като както и спрялата схема за връщане на депозити.

Той също разменяше критики с шотландските Зелени през последните месеци, описвайки партията като „революционери в баровете за вино“ и „твърди леви екстремисти“, както и наричайки атмосферата в групата на SNP е „токсична“.

MSP от Инвърнес и Наирн – син на покойния пионер на SNP Уини Юинг – каза: „SNP не е обикновена партия – ние сме партия, която винаги е поставяла Шотландия на първо място, а това за мен означава да поставям интересите на народа на Шотландия на първо място.

„Но с чиста съвест и ми е мъчно да кажа това, не вярвам, че това вече е случай."

Лидерът на SNP Уестминстър Стивън Флин размести предния екип

Среща на MSP на SNP в Холируд в сряда вечерта доведе до с 48 на девет гласа в подкрепа на отстраняването на г-н Юинг.

Изображение: Министърът на нулевата мрежа и справедливия преход Майри МакАлън

Но говорейки по BBC Radio Scotland в четвъртък, г-жа Макалън каза, че все още има място за свободомислещи вътре SNP.

Попитана дали е гласувала в подкрепа на неговото отстраняване, тя каза: „При пълна прозрачност, да, гласувах.

„Това е нещо, което със сигурност бих очаквала да бъде резултатът, ако бях направил това, което направи Фъргюс.

„Това е част от нормален партиен механизъм в една демократична система.“

Попитан дали политиците могат да изразяват мнението си в SNP, Г-жа Макалън добави: „Разбира се, обичам да мисля за себе си като за свободен мислител.

„По-специално първият министър беше съвсем ясен, че иска хората да идват при него и да говорят с него вътрешно, ако имат някакви притеснения, които желаят да изразят, той има отворена врата в това отношение.

„Но Фъргюс е дългогодишен MSP, той е бил министър, той разбира процедурите тук и какъв е резултатът гласувайки по начина, по който той го направи."

Депутатът от SNP Джоана Чери твърди, че неговият бунт е "продукт на години на неадекватен дебат в нашата партия относно правенето на политики".

Прочетете повече:
Чери се надява, че новото ръководство на SNP означава, че „нетърпимостта в партията е в миналото“
Ангъс Макнийл е изключен от SNP след спора с лидерството

В изявление, публикувано в социалните медии, г-жа Чери - която критикува политиката на шотландското правителство за реформа на признаването на пола - каза: „Може да не съм съгласен с Фъргюс Юинг за всичко, но той е почтен човек.

„Радвам се, че имаше бунтовници на това гласуване. Неговият бунт е продукт на години на неадекватен дебат в нашата партия относно правенето на политики. Това трябва да се промени. Не стреляйте по пратеника.“

Г-жа Макалън даде да се разбере, че не е съгласна с коментарите на г-жа Чери, добавяйки, че отстраняването на г-н Юинг е „пропорционален отговор на сериозно нарушение на устава на партията, което беше гласувано с мнозинство, преобладаващо мнозинство, от групата в Холируд".

Г-н Юинг беше обграден от сестра си и колега от SNP MSP Анабел Юинг, бивш претендент за партийно ръководство Кейт Форбс, MSP Кристин Греъм и неговия адвокат Джон Кембъл KC.

Запитан как би се държал в бъдеще, г-н Юинг каза: „Избирам да защитавам интересите на моите избиратели и оставям картите да паднат където могат.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР