Отстраняване на феодалното разделение в земеделието, прозрачно управление на публичния

...
Отстраняване на феодалното разделение в земеделието, прозрачно управление на публичния
Коментари Харесай

Кабинетът `Петков` слага край на феодализма в земеделието и инвестира в родното производство |

Отстраняване на " феодалното разделяне " в земеделието, транспарантно ръководство на обществения запас, поощряване на потреблението на български артикули и бистрота при ръководството на горите -  това е записано в съдружното съглашение сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " в.

Приложенията за този и всички останали браншове бяха оповестени през вчерашния ден от " Продължаваме промяната ".

Администрация

Предвижда се понижаване на административната тежест за търговия със аграрни артикули, смяна в регулаторните режими и законодателството и използване на вероятните дерогации. Коалиционните сътрудници дават обещание транспарантно ръководство на бюджетните средства и европейските фондове, управлявани от земеделското министерство.

БАБХ

За да се усили потреблението на български артикули, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) би трябвало да следи за подобряването на качеството и сигурността на питателните артикули с български и вносен генезис. За задачата се залага по-строг административен и лабораторен надзор (обратна проследимост и инспекция на вноса).

Субсидии и финансиране

За 4 година би трябвало да бъде въведена горна граница на директните заплащания в размер до 100 000 евро на бенефициент с фокус идентифициране на крайните бенефициенти за съгласуваност за пренасочване на средствата към микро, дребни и междинни производители. Част от дотациите ще бъдат пренасочени към производствата с висока експортна стойност и огромен капацитет за експорт.

Предвижда се понижаване на злоупотребите посредством въвеждане на таван на приспаданията с фонд " Работна заплата ", основан на 2.5 пъти междинната стойност на общоприетите заплати, свързани със селскостопанска активност на национално или районно ниво.

В рамките на Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) би трябвало да има обезпечени районни бюджети на регионално равнище и/или секторни бюджети за вложения съгласно потребностите на земеделските производители.

Предстои анализиране на опциите за основаване на гаранционни фондове:

- за кредитни и гаранционни принадлежности посредством Българска банка за развиване и/или Държавен фонд " Земеделие ", взаимно с комерсиалните банки;

- за еднакъв достъп до кредитен запас за дребни и междинни производители (национално финансиране);

- за подкрепяне при кризисни/бедствени естествено климатични събития.

И още - през идващите четири години би трябвало да бъдат отстранени нерегламентираното произвеждане (извън това за домашно потребление) и търговия на плодове, зеленчуци и артикули от скотски генезис.

Целта в тази сфера е българският производител да се трансформира в производител на подготвена продукция, а не на първични материали.

Данъчна политика

Временно понижаване на Данък добавена стойност за първично произвеждане и поетапно връщане към съответните равнища или понижаване на Данък добавена стойност на стоките от „ дребната кошница “.

Достъп до пазари

Следващото държавно управление си слага задачата за четири години да построи 6 регионални събирателни пазара с огледални мощности за пресни плодове и зеленчуци, и месо посредством публично-частни партньорства сред страната, общините и операторите.

Друг приоритет е увеличението на каузи на локални и биохрани при публични поръчки посредством въвеждане на критерии за възлагането им, в това число посредством приоритизиране на условията за качество и влияние върху околната среда. Критериите за избор на изпълнителите ще бъдат направени по този начин, че да разрешават набирането на локални и биохрани (с добро съотношение цена/качество), като се вземат поради вероятностите, свързани с качеството, свежестта, сезонните вариации, устойчивата консумация и екологичните проблеми, с изключение на питателните качества. Целта е не по-малко от 20% до 2025 година и не по-малко от 60% до 2032 година от продуктите и храните, включени в публичните поръчки, да са от локално произвеждане и/или биологичен генезис.

Ще се вкара стратегия " Train the trainer " за образование на специалисти, които да съветват микро и дребните производители, както и приемането на национални стандарти и поощряване на потреблението на и предпазени географски инструкции и предпазени название за генезис като дейно маркетингово средство и средство за първокласен надзор на производството.

Поземлени връзки

Ще бъдат предприети мерки за категоризация и за надзор на самия пазар, както и синхронизиране на всички регистри на поземлена благосъстоятелност и отстраняване на историческите несъответствия. Коалицията се е договорила и за транспарантно систематизиране на държавните и общински пасища и надзор върху тяхното потребление като превенция  разпространяването на така наречен „ виртуални животни “.

Браншови организации

Основен приоритет тук е основаването на нов Закон за браншовите организации в земеделието.

Млади фермери и фамилни стопанства

Приоритет в съглашението е още стимулиране на младите фермери и животновъди. Развитие на фамилни стопанства в планинските райони, както и приемането на а ограничения за приоритизиране на достъпа на млади фермери до общинска и държавна земеделска земя и пасища.

Напоителни съоръжения

Тук съществена цел е осъществяването на анализ и правене на проект за възобновяване на оборудванията за напояване в стратегически значимите региони, както и ускорение на процедурите за приемане на позволение за водочерпене от повърхностни и подпочвени води.

Хуманно отношение към животните

Тук се планува подсилване на зоополицията към Министерство на вътрешните работи по повод отбрана и хуманно отношение към животните и противопоставяне на закононарушенията против дивата природа. Трябва да бъде основан и Консултативен съвет в региона на преодоляване популацията на безстопанствените кучета към министъра на земеделието.

Горско стопанство и биоземеделие

Предстои основаването обществено налични цифрови карти и системи за повишение на прозрачността и контрола на ръководството на горите и горските територии.

Ще продължи политиката за цялостна сертификация на държавните гори и ще се дебатират опциите за изкупуване на маломерни частни горски парцели от страната. Предвижда се да се основат и поддържат горски пояси към градовете. В тази връзка ще се направи оценка на капацитета за нови залесявания в България и за възобновяване на полезащитните пояси.

Мерките за лова ще бъдат обновени.

Ще бъде построена система за въздушна отбрана на горите от пожари и възстановяване отбраната на горите против пожари, в това число създаване на горски пътища.

Предстои и анализирането на опциите за възстановяване на системите за наказания и надзор на незаконната сеч, както и на опциите за обособяване на дърводобива от търговията посредством обособяване на централни хранилища.

Съвместно с МОН ще бъдат създадени просветителни стратегии, които да разкрият на децата какъв брой огромно е смисъла на горите и да ги научат да се грижат за горите от дребни.

Предвижда се актуализация на законите за горите и за лова и запазване на дивеча, както и наредби №8 и №18, посредством които да се вкарат ограничения за справяне с бракониерството и които да уредят реда за събиране на трюфели, билки, горски плодове и други

Ще бъде препоръчан ред за сертификация и категоризация на дърводобивните компании.

Анализ на опциите за поощряване на частната самодейност и дългосрочното ползване на горите е също заложен в съдружното съглашение за земеделие.

Приоритет става производството и маркетингът на биопродукти посредством осъществяване на ограниченията, включени в Националната тактика за развиване на биологичното произвеждане.

Други ограничения

Други цели в бранш " Земеделие " са приемането на Закон за заплащанията на екосистемни услуги в земеделието и план на тактика за трудова миграция за обезпечаване на краткосрочно престояване в избрани райони (над 200,000 българи), в това число привличане на служащи от други страни.

Планира се смяна в категорията труд най-много за дребните и междинни фермери. Ще се проучва опцията животновъдите да се пенсионират като второкласен труд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР