Отстранете пречките и го пуснете да опознава света Пълзенето е

...
Отстранете пречките и го пуснете да опознава света Пълзенето е
Коментари Харесай

Преди да пуснете бебето да пълзи

Отстранете пречките и го пуснете да опознава света

Пълзенето е значимо, тъй като развива личностни качества като целенасоченост и автономия. Освен това е чудесна гимнастика, която укрепва мускулите, усъвършенства координацията, покачва устойчивостта на нервната система.

Здравото бебе стартира да се придвижва независимо сред 4 и 8 месеца. Няма изключително значение дали е пропълзяло на 5 или на 7, значимото е да си е попълзяло към 3 месеца, преди да проходи. Много педиатри предлагат бебето да се пусне на пода от 4-месечна възраст и по-голяма част от бодърстването да прекарва там.

Ако подът е леден или хлъзгав, покрийте го с уместно по мярка шалте. Следете детето да е в комфортни дрешки, които не лимитират свободата на придвижванията му. Ако памперсът пречи на напредването и в стаята е задоволително топло, може да го махнете за известно време.

Поставете играчки на друго разстояние от бебето. Не прекалявайте с количеството, 3-5 на брой са задоволително, другояче то ще изгуби интерес. Разположете ги по този начин, че част от тях то да може да доближи, като се върти, а други – единствено в случай че се придвижи напред. Може да го подмамите с играчката, която е най-отдалечена. Направете го с усмивка, като лекичко я поклащате или натискате, в случай че издава звуци.

Отначало бебето ще се протяга към играчката, ще се върти в кръг по стомах, ще опитва претъркулване от стомах по тил и назад. После ще усвои Стойката „ на четири крайници “ и от тази позиция ще стартира да се клати напред-назад, засилвайки се към стремежи предмет, до момента в който успее да се изхвърли напред. Следващият стадий от усвояването на пълзенето е напредването обратно.

Постепенно, след няколко месеца извършения, бебето ще овладее пълзене в желаната от него посока. И ще го прави все по-бързо из цялата къща, а това ще му доставя голямо наслаждение.

На този стадий от развиването му би трябвало прилежно да следите за чистотата в дома и да отстраните всички рискови предмети, както и да обезопасите ниските контакти.

Никога не хокайте бебето, че е изпълзяло там, където не би трябвало. Напротив, радвайте се на интензивността му. Това ще му помогне да заобича тялото си, да се научи да го ръководи, да пораства мощно и крепко.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР