Отстраненият по болест от владишкия престол старозагорски митрополит Галактион ще

...
Отстраненият по болест от владишкия престол старозагорски митрополит Галактион ще
Коментари Харесай

Светия Синод взе в свои ръце съдбата на митрополит Галактион

Отстраненият по болест от владишкия трон старозагорски митрополит Галактион ще бъде настанен да живее в казанлъшкия девически манастир „ Въведение Богородично “. Заедно с него ще бъде и по-голямата му сестра Стефка, решението е на Светия Синод и е гласувано при започване на година.

Прехвърлянето на преживелия няколко инсулта и към момента мъчно артикулиращ и движещ се 75-годишен Галактион би трябвало да стане в края на май, оповестява " Монитор ", базирайки се на митрополит Киприан.

В момента дядо Галактион е настанен в митрополитския дом, за него се грижи неговата близка Снежана, средствата са от бюджета на светата старозагорска митрополия. На съвещанието на Светия Синод от 28 март е било изчетено писмо на Галактион, в което той възразява против изпращането му в девическия манастир, само че членовете на църковното управление са го оставили без внимание. Като неуместни спекулации митрополит Киприан дефинира изказвания в електронни издания, че предшественикът му изискал възобновяване на поста.

„ Дядо Галактион от самото начало мълчеше, писмото прочете госпожата, която го придружаваше. Членовете на Синода препотвърдиха решението си за манастира, чакам назначената от мен комисия да рапортува на какъв стадий са ремонтите във владишкото крило. “, добави Киприан. Той посочи че при разглеждането на тази изключителна точка в дневния ред са участвали всички членове на старозагорския епархийски съвет.

Галактион се разболя откакто „ Мерцедесът “ с който се возеше катастрофира на 21 май 2015 година в Свиленград, тогава той счупи ръка, а две седмици по-късно, на 8 юни прекара и тежък исхимичен инсулт. На няколко пъти му бяха инжектирани стволови кафези в Русия, само че здравословното му положение продължи да бъде сериозно.На 28 септември 2016 година Светият Синод реши да го в профил от служба като му остави купата „ някогашен старозагорски епископ “ и назначи за краткотрайно ръководещ западно- и средноевропейски митрополит Антоний, който провежда избора за нов лидер на митрополията.

Интронизацията на митрополит Киприан беше на 17 декември с.г. Точно година по-късно той бе назначен и за формален представител на Светия Синод.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР