Отстраненият от поста председател на регионалното правителство в Каталуния Карлес

...
Отстраненият от поста председател на регионалното правителство в Каталуния Карлес
Коментари Харесай

Пучдемон се провъзгласи за президент в изгнание

Отстраненият от поста ръководител на районното държавно управление в Каталуния Карлес Пучдемон показа през днешния ден новия си уеб страница, съгласно който той е президент в заточение, заяви ДПА.
Испанското централно държавно управление уволни отцепническото районно държавно управление, откакто каталунският парламент в Барселона гласоподава за прокламиране на самостоятелна република в петък. Отстраненият министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон няма да се върне в Испания на следващия ден, с цел да му бъдат предявени обвинявания. Това заяви неговият белгийски юрист Пол Бекерт. Той не изключи опцията Пучдемон да потърси политическо леговище в Белгия.
Пучдемон дойде в Брюксел ден откакто държавният секретар по убежището и миграцията на Белгия Тео Франкен допусна, че той може да потърси протекция от белгийските управляващи. Франкен посочи, че решението за присъждането на подобен статут зависи от съда.
Юристи означиха, че в Белгия за последните 10 години няма случай на даване на леговище на жител на Европейски Съюз. Правителството се разграничи публично от думите на Франкен, само че мандатоносителят Барт де Вевер сподели, че не оставя приятелите си в неволя и Пучдемон е негов другар, " постоянно добре пристигнал ".
Бекерт прецизира, че към този момент Испания не е дала гаранции за сигурността на Пучдемон и съществуват опасения, че в случай че той се яви на призовката, ще бъде арестуван.
По неговите думи е рано да се одобри, че Испания би осигурила почтен развой и това ще бъде измежду аргументите, посочени във допустима молба за протекция. Пучдемон през вчерашния ден съобщи на конференция, че не е в Белгия за подаването на такава молба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР