Отстраненият главен архитект на Варна Виктор Бузев е завел дело

...
Отстраненият главен архитект на Варна Виктор Бузев е завел дело
Коментари Харесай

Отстраненият главен архитект на Варна съди Иван Портних

Отстраненият основен проектант на Варна Виктор Бузев е завел дело против заповедта на кмета Иван Портних, с която пълномощията му бяха отнети поради дисциплинарно произвеждане.

Портних първо изиска оставката на архитекта, а откакто не я получи, образува административна против него с обвинявания в корист със служебни пълномощия и " неналичието на цялостна визия за развиването на града ".

Главният проектант на Варна е показал в жалбата си, че не е бил съответно известен за разкриване на произвеждане по отстраняването му от служба, не му е предоставена опция за пояснения и възражения в рационален период, както и че не му е била поискана оставка по надлежния ред, оповестява " Дневник ", като цитира жалбата на Бузев пред Административния съд.

Конфликтът сред двамата мазета на повърхността тъкмо преди локалните избори. Бузев и Портних работеха в тандем от към 10 години. Главният проектант беше назначен първо като краткотрайно изпълняващ длъжността през 2014 година, а пред 2016 година стана титуляр на поста.

Източници на " Дневник " настояват, че повода за абсурда е обвързвана с въпроса за противоречивите търговски павилиони в курорта " Златни пясъци ".

В средата на март Върховният административен съд излезе с решение в интерес на притежателите на тези обекти, като разгласи, че общината няма право да отхвърля да издава разрешителни и не може да слага спомагателни условия отвън Закона за ръководство на Черноморското крайбрежие.

Схемите за преместваеми обекти са били утвърдени от министъра на туризма през 2020 година (Николина Ангелкова, ГЕРБ), които не подлежат на надзор от страна на основния проектант.



След този поврат Иван Портних упрекна Бузев, че е подписал разрешителните за " стотици противозаконни бараки " в " Златни пясъци " и това беше един от претекстовете за дисциплинарното произвеждане.

Портних се оплака и от това, че " най-големият курорт по Северното Черноморие е високомерен от бараки с чорапи и гащи ".

След решението на Върховен административен съд кметът внася и тъжба до прокуратурата по случая.

В същото време, " Златни пясъци " АД, които ръководят курорта след приватизацията му през 2000 година, отхвърлят павилионите да са противозаконни и упрекват Иван Портних в " незаконосъобразни дейности ", стопански напън и " изборно използване на закона при издаване на разрешителни за преместваеми търговски обекти ".

Паралелно с този скандал - варненци излязоха на митинг против други павилиони, инсталирани в Морската градина, които са утвърдени от общинска комисия, само че без публично разискване, съгласно недоволните жители. Павилионите бяха демонтирани седмица откакто и Иван Портних разгласи, че не утвърждава външния им тип.

Няколко партии във Варна - от Политическа партия и ДСБ, до Българска социалистическа партия и Възраждане - желаят незабавна оставка на кмета поради неуспеха му в бранша на строителството и инфраструктурата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР