Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво да се приспада

...
Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво да се приспада
Коментари Харесай

Отстъпката от гориво може да се приспада от ДДС

Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво да се приспада от ДДС-то на бензиностанциите. Това е новото предложение на държавното управление. Механизмът, по който ще работи мярката към момента не е признат, само че към този момент стана ясно, че ще се управлява от Българския институт по метрология.

Повече от 2 седмици откакто мярката за помощи за гориво беше оповестена, към момента не е ясно по какъв начин ще бъде осъществена и по кое време. Очакванията са за 1 юли. Вариантите към момента се разискват в държавното управление и варират от показване на персонална карта на касиер, през даване на талона на колата и последния, който чухме през днешния ден от заместник-министъра на енергетиката – отстъпката посредством касова записка и приспадане на парите непосредствено от ДДС-то на бензиностанциите. На фона на това Европейската комисия предизвести страната ни, че растежът на държавните разноски е на път да излезе от надзор, оповестява Нова тв.

Управляващите признаха – готвените антикризисни ограничения може да са финалът на това, което страната ни може да си разреши.

„ Вече много се изчерпаха опциите на бюджета и би трябвало да се спре с това разпределяне на средства на всеки, който изреве. Още повече в светлината на последните рекомендации на ЕК”, съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

„ Аз бих желала да предупредим, че от тук насетне вниманието би трябвало да е концентрирано върху храните – субсидиране, подкрепяне, надзор на цени”, акцентира вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова.

Според икономиста Любомир Дацов Европейската комисия даже е била „ любезна” в предизвестието си. „ Типичният брюкселски език, в който огромните проблеми са извадени посредством хубави изречения”.

В отчета вижда предизвестие за заплаха да попаднем в процедура за свръхдефицит. „ Тоест да попаднем в режим на свръх контрол. Правителството първо би трябвало да спести едни 5 милиарда и по-късно в случай че желае да раздава пари”.

На този декор не престават неяснотите към антикризисните ограничения. Най-голяма мистерия остава механизмът за отстъпката в цената на горивото.

„ Разбрали сме се, че ще бъде 25 стотинки…тази отстъпка….да се приспада от задължението за Данък добавена стойност на оператор или компания, което те имат в края на всеки един месец”, показва зам.-министър Данаилов.

И този вид не се хареса на притежателите на дребни бензиностанции. „ Представете си, че една бензиностанция приблизително има към 15 хиляди клиента, в случай че 5 хиляди употребяват тази отстъпка на 50 литра това са 12 и 50. Получава се едно Данък добавена стойност от 60 хиляди лева Със сигурност тази бензиностанция няма да е генерирала такова Данък добавена стойност за заплащане, т.е. страната ще остане да дължи тези пари”, безапелационен е Венцислав Пенгезов – притежател на бензиностанции.

Появява се и нова заплаха от злоупотреби, считат специалистите.” Някой да не събере касовите бележки и да му се издаде и фактура”, показва Данаилов.

Вицепремиерът Корнелия Нинова изясни, че с цел да бъдат лимитирани нарушаванията ще има спомагателен надзор. „ В новите ограничения ще се включи Българският институт по метрология, това е структурата, която сертифицира софтуера сред бензиностанциите и Национална агенция за приходите. Трябва да имаме надзор на бона, че тази отстъпка от 25 стотинки всичко да е правилно и стига до Национална агенция за приходите тази информация”.

Според енергийния специалист Мартин Владимиров методът е напълно сбъркан. „ 250 лева на консуматор, притежател на автомобил, и то с приходи в категория енергийно небогати - е доста по-разумна мярка и ще излезе по-евтино както на бюджета, по този начин и няма да докара до деформиране на пазара”.

Представителите на огромните бензиностанции отхвърлят коментар по тематиката, до момента в който няма конкретика. А заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов прикани за нова специалиста среща.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР