Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво да се приспада

...
Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво да се приспада
Коментари Харесай

Ново в антикризисните мерки: Отстъпката от гориво може да се приспада от ДДС

Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво да се приспада от ДДС-то на бензиностанциите. Това е новото предложение на държавното управление. Механизмът, по който ще работи мярката към момента не е признат, само че към този момент стана ясно, че ще се управлява от Българския институт по метрология.

Повече от 2 седмици откакто мярката за помощи за гориво беше оповестена, към момента не е ясно по какъв начин ще бъде осъществена и по кое време. Очакванията са за 1 юли. Вариантите към момента се разискват в държавното управление и варират от показване на персонална карта на касиер, през даване на талона на колата и последния, който чухме през днешния ден от заместник-министъра на енергетиката – отстъпката посредством касова записка и приспадане на парите непосредствено от ДДС-то на бензиностанциите. На фона на това Европейската комисия предизвести страната ни, че растежът на държавните разноски е на път да излезе от надзор.

Управляващите признаха – готвените антикризисни ограничения може да са финалът на това, което страната ни може да си разреши.

„ Вече много се изчерпаха опциите на бюджета и би трябвало да се спре с това разпределяне на средства на всеки, който изреве. Още повече в светлината на последните рекомендации на ЕК”, съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

„ Аз бих желала да предупредим, че от тук насетне вниманието би трябвало да е концентрирано върху храните – субсидиране, подкрепяне, надзор на цени”, акцентира вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова.

Според икономиста Любомир Дацов Европейската комисия даже е била „ любезна” в предизвестието си. „ Типичният брюкселски език, в който огромните проблеми са извадени посредством хубави изречения”.

В отчета вижда предизвестие за заплаха да попаднем в процедура за свръхдефицит. „ Тоест да попаднем в режим на свръх контрол. Правителството първо би трябвало да спести едни 5 милиарда и по-късно в случай че желае да раздава пари”.

На този декор не престават неяснотите към антикризисните ограничения. Най-голяма мистерия остава механизмът за отстъпката в цената на горивото.

„ Разбрали сме се, че ще бъде 25 стотинки…тази отстъпка….да се приспада от задължението за Данък добавена стойност на оператор или компания, което те имат в края на всеки един месец”, показва зам.-министър Данаилов.

И този вид не се хареса на притежателите на дребни бензиностанции. „ Представете си, че една бензиностанция приблизително има към 15 хиляди клиента, в случай че 5 хиляди употребяват тази отстъпка на 50 литра това са 12 и 50. Получава се едно Данък добавена стойност от 60 хиляди лева Със сигурност тази бензиностанция няма да е генерирала такова Данък добавена стойност за заплащане, т.е. страната ще остане да дължи тези пари”, безапелационен е Венцислав Пенгезов – притежател на бензиностанции.

Появява се и нова заплаха от злоупотреби, считат специалистите.”Някой да не събере касовите бележки и да му се издаде и фактура”, показва Данаилов.

Вицепремиерът Корнелия Нинова изясни, че с цел да бъдат лимитирани нарушаванията ще има спомагателен надзор. „ В новите ограничения ще се включи Българският институт по метрология, това е структурата, която сертифицира софтуера сред бензиностанциите и Национална агенция за приходите. Трябва да имаме надзор на бона, че тази отстъпка от 25 стотинки всичко да е правилно и стига до Национална агенция за приходите тази информация”.

Според енергийния специалист Мартин Владимиров методът е напълно сбъркан. „ 250 лева на консуматор, притежател на автомобил, и то с приходи в категория енергийно небогати - е доста по-разумна мярка и ще излезе по-евтино както на бюджета, по този начин и няма да докара до деформиране на пазара”.

Представителите на огромните бензиностанции отхвърлят коментар по тематиката, до момента в който няма конкретика. А заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов прикани за нова специалиста среща.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР