Отстъпката от 25 ст. за литър гориво ще продължи и

...
Отстъпката от 25 ст. за литър гориво ще продължи и
Коментари Харесай

Отстъпката за горивата продължава и след Нова година

Отстъпката от 25 ст. за литър гориво ще продължи и след Нова година, разкри министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в изявление за bTV. По думите му мярката се удължава, до момента в който не тръгнат нови схеми, които служебният кабинет приготвя в последните месеци.

Финансирането за продължението на мярката ще пристигна от свръхпечалбата на „ Лукойл Нефтохим “, а не от държавния бюджет, съобщи министърът. Стоянов подсети, че рафинерията към този момент е внесла 90 млн. лева предплатен налог.

Припомняме, че отстъпката от горивата може да се употребява от всяко едно физическо лице, притежател на автомобил. Именно тъй като мярката е недиференцирана, министърът на няколко пъти съобщи, че тя няма да бъде продължена.

Само преди седмица Стоянов заяви, че мярката е била планувана неприятно и България е застрашена от наказателна процедура от Европейската комисия, тъй като не се дава правото на всички жители на Европейския съюз да се възползват от нея. Тогава министърът подсети, че държавното управление ще разгласи отстъпки за превоза до края на годината.

Днес Стоянов разяснява, че новите помощи ще се вкарват поетапно до края на януари.

Отстъпките за пътешестване с БДЖ и публичен превоз бяха оповестени преди месеци, само че кабинетът не съумява да почисти детайлите по тях. Те ще са таргетирани и ще обгръщат жители с приходи до 1000 лева
Износът на „ Лукойл Нефтохим “
По думите на министъра България доста добре знае какви артикули, създадени с съветски нефт, може да изнася рафинерията в Бургас и за кои страни и в дерогацията няма неясноти.

Според деветия пакет от наказания против Русия, въпреки че се употребява с дерогации и може да внася съветски нефт по море и водопровод до края на 2024 година, България не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави-членки на Европейски Съюз или в трети страни. Страната ни обаче може да изнася за Украйна някои рафинирани артикули, получени от импортирания въз основа на тези дерогации нефт, в това число посредством пренос през други страни от Европейски Съюз при нужда.

Заради „ политическият звук “ по тематиката обаче още веднъж били отправени въпроси към Европейската комисия. Стоянов разяснява, че след деветия пакет наказания кабинетът още веднъж е отправил въпроси към Европейска комисия по тематиката.

Към трети страни могат да се изнасят артикули “, съобщи министърът.

Припомняме, че при започване на седмицата Народното събрание одобри на първо четене законопроект на Движение за права и свободи, който не разрешава износа на недопечен петрол с генезис от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България.

Ако текстовете минат и през второто решето в Народното събрание, то рестриктивните мерки ще ударят непосредствено износът на рафинерията в Бургас. Компанията към този момент разгласи, че в случай че не може да изнася, ще приключи активността си.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЛукойл Нефтохим Лукойл автомобилни горива отстъпка Никола Стоянов длъжностен кабинет ПоследниНай-четениПолитика 64 Отстъпката за горивата продължава и след Нова година Пазар на труда 384 От 6 до 16 хиляди: Какви заплати получават топ мениджърите в България Индустрии 216 Syngenta пуска хибридна пшеница на полетата в Съединени американски щати Бюджет и финанси 752 Депутатите сътвориха цялостен безпорядък с минималната заплата Компании 2636 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Компании 2258 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Телекомуникации 2123 Nokia и Ericsson напущат Русия и се чака срив на мобилните мрежи Транспорт 1572 След три несполучливи търга: Корабът „ Вера Су “ има нов притежател Всички новиниОще от ПолитикаВиж всички  Българската промишленост се сплоти към 19 ис </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР