Отстъпката от 25 ст. за литър гориво и вдигането на

...
Отстъпката от 25 ст. за литър гориво и вдигането на
Коментари Харесай

Бюджет 2023 - без ръст на минималната заплата

Отстъпката от 25 ст. за литър гориво и повдигането на минималната работна заплата не са заложени в проектобюджета на служебното държавно управление за 2023 година

На брифинг в Министерството на финансите отрасловият министър Росица Велкова изясни, че в сегашният бюджет е заложено отстъпката от 25 ст. да се ползва или до привършване на средствата, или до края на 2022 година

По думите й обачепарите ще стигнат до 1 декември. Велкова разгласи, че съгласно Европейската комисия страната ни нарушава единния пазар поради това, че тя се ползва единствено за коли с български регистрационни номера.

Финансовото министерство е дало подробни пояснения на Европейска комисия, че съгласно него няма нарушавания на единния пазар. Очаква се до два месеца доводите на ведомството да бъдат прегледани и да се вземе решение. Тогава обаче се чака мярката по този начин или другояче да бъде прекратена поради привършване на финансовия запас.

Финансовото министерство показа и останалите акценти в проектобюджета за 2023 година В него заложеният външен дълг е близо 16 милиарда лева От Министерството на финансите предвиждат 1,6% напредък на брутния вътрешен артикул и 5,9 милиарда лева растеж на приходите. Разходите ще набъбнат с 11 милиарда, обществените заплащания с 4,9 милиарда лева, като от тях 3,7 милиарда са от пенсии. Дефицитът ще се повиши от 4,1% на 6,4%.

Велкова изясни и какво ще се случи, в случай че не се стигне до признат от Народното събрание държавен бюджет.

Припомняме, че по-рано през седмицатасе проведепресконференция на КНСБ и КТ " Подкрепа ", на която бяха оповестени взаимни дейности и
претенции за растеж на приходите, ограничения за преодоляване на рецесията и
опазване на заетостта.

На конференцията стана ясно, че синдикатите желаят повишение на приходите на служащите най-малко с 20% спрямо 2021 година и повдигане на минималната работна заплата до най-малко 850 лв. от идната година.

Пламен Димитров от КНСБ разяснява, че единствено по този метод българите могат да посрещнат най-малко до някаква степен инфлацията. Синдикатите желаеха още преосмисляне на проектите за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2026 година, тъй като това би означавало затваряне на комплекса Марица Изток и енергийна рецесия.

В конференцията участваха президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ ПодкрепаДимитър Манолов, вицепрезидентите на КНСБ, шефът на ИССИ Любослав Костов, икономическият консултант на президента на КТ ПодкрепаВаня Григорова и водачи на федерации към двете конфедерации.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР