Оценките от избираемите предмети от профилираната подготовка в 11-и и

...
Оценките от избираемите предмети от профилираната подготовка в 11-и и
Коментари Харесай

Оценките от училище минават и за пред университета

Оценките от избираемите предмети от профилираната подготовка в 11-и и 12-и клас ще важат в университета по предмети със същата тема.
Те ще носят избрани заеми, които при решение на висшите образователни заведения, ще бъдат признавани, без да бъдат изучавани в обособени курсове. Такава опция ще има от образователната 2020/2021 година, обясниха от просветителното министерство пред "Монитор ", откакто на уеб страницата на ведомството бяха оповестени новите стратегии за профилирана подготовка в гимназиите.
Учебните предмети за профилираното образование са 15 – математика, български език и литература, непознат език, информатика, осведомителни технологии, история и цивилизации, география и стопанска система, философия, биология и здравно обучение, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, музика, изобразително изкуство, предприемачество, физическо образование и спорт.
Според новите стратегии профилираната подготовка съставлява цялост от три до четири образователни предмета
Два от тях ще се дефинират на национално равнище, а другите един или два на учебно. Всеки от профилиращите предмети ще се състои от наложителни и избираеми модули. "Учителите ще имат опция да работят по избираеми модули. Те имат цялостна независимост, вършат програмата и разпределя образователното време, название на модула, тъй че да надгради още образователното наличие ", изясни пред "Монитор " специалистът в просветителното министерство Александър Трингов.
Например по българския език и литература учениците ще имат 4 наложителни модула - "Езикът и обществото ", "Езикови използва ", "Диалогични прочити " и "Критическо четене ", в които има разнообразни разновидности за проучване на създатели и творби. В тях се засягат разнообразни тематики благодарение на български и непознати творби, като задачата е да придобият избрани познания. По математика пък имат модул "Геометрия ", "Елементи на математическия анализ”, "Практическа математика " и "Вероятности и разбор на данни ". С тях се цели учениците да владеят използването на избрания и на теореми, както и да моделират разнообразни обстановки, да изследват модели и да интерпретират получени резултати.
При интерес от страна на учениците обаче учителите ще имат опция да разработят спомагателен модул, по който да преподават материал, който е друг от наложителните и профилираните предмети в 11-и и 12-и клас. Именно те ще носят заеми и ще могат да бъдат признавани от университетите, които вземат такова решение. Ректорът на УНСС Стати Статев разяснява, че това първо би трябвало да бъде разисквано на Съвета на ректорите
"Бих подкрепил тази концепция, в случай че тези изпити се водят от преподаватели или академични, или които са образование от академични преподаватели, защото те имат взор върху наличието на дисциплината, програмата, по какъв начин се организира тя, по какъв начин се изпитва. Това е тематика на дълъг диалог ", изясни Статев.
За него било значимо да бъде призната и програмата, по която се водят съответните модули.
Профилираните предмети ще обгръщат сред 18 и 20 часа седмично, като към тях влизат и избираемите модули. Така, в случай че учениците имат четири профилирани предмета с по 4 часа, остават още 2 или 4, които могат да бъдат употребявани за някой от избираемите модули. "Ако имат профилиращи предмети британски, немски език, математика и информатика. По два от тях може да има, а по останалите – не. Това се взема решение на равнище учебно заведение дали да има избираеми модули и по кои предмети ", изясни още Александър Трингов.
Учениците от профилираните гимназии ще държат втора матура по един от профилираните предмети. Те ще бъдат върху материала от наложителните модули. Учениците с профилиращ предмет български език и литература ще имат опция да положат и трета избираема матура, която също ще е върху наложителните модули. Евентуалният проблем за учениците би бил, че всеки преподавател избира с какъв текст да показа съответна тематика и надлежно ще бъдат обсъждани разнообразни създадени в другите класове.
"Ако се явяват на трети държавен зрелостен изпит, това не допуска да е върху тези изучавани текстове. Ще се наблюдават изучените компетентности и умения, без смисли посредством кой текст ", обясни Трингов. Той добави, че форматът на матурата занапред ще се създава, откакто бъдат одобрени стратегиите.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР