Оценките от избираемите предмети от профилираната подготовка в 11-и и

...
Оценките от избираемите предмети от профилираната подготовка в 11-и и
Коментари Харесай

Оценките от училище влизат в университета

Оценките от избираемите предмети от профилираната подготовка в 11-и и 12-и клас ще важат в университета по предмети със същата тема. Те ще носят избрани заеми, които при решение на висшите образователни заведения, ще бъдат признавани, без да бъдат изучавани в обособени курсове. Такава опция ще има от образователната 2020/2021 година, оповестиха от МОН, откакто на уеб страницата на ведомството бяха оповестени новите стратегии за профилирана подготовка в гимназиите.

Учебните предмети за профилираното образование са 15 – математика, български език и литература, непознат език, информатика, осведомителни технологии, история и цивилизации, география и стопанска система, философия, биология и здравно обучение, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, музика, изобразително изкуство, предприемачество, физическо образование и спорт.

Според новите стратегии профилираната подготовка съставлява цялост от три до четири образователни предмета. Два от тях ще се дефинират на национално равнище, а другите един или два на учебно. Всеки от профилиращите предмети ще се състои от наложителни и избираеми модули. „

Учителите ще имат опция да работят по избираеми модули. Те имат цялостна независимост, вършат програмата и разпределя образователното време, название на модула, тъй че да надгради още образователното наличие “, изясни пред „ Монитор “ специалистът в просветителното министерство Александър Трингов.

Например по българския език и литература учениците ще имат 4 наложителни модула -„ Езикът и обществото “, „ Езикови използва “, „ Диалогични прочити “ и „ Критическо четене “, в които има разнообразни разновидности за проучване на създатели и творби. В тях се засягат разнообразни тематики благодарение на български и непознати творби, като задачата е да придобият избрани познания. По математика пък имат модул „ Геометрия “, “Елементи на математическия анализ”, „ Практическа математика “ и „ Вероятности и разбор на данни “. С тях се цели учениците да владеят използването на избрания и на теореми, както и да моделират разнообразни обстановки, да изследват модели и да интерпретират получени резултати.

При интерес от страна на учениците обаче учителите ще имат опция да разработят спомагателен модул, по който да преподават материал, който е друг от наложителните и профилираните предмети в 11-и и 12-и клас. Именно те ще носят заеми и ще могат да бъдат признавани от университетите, които вземат такова решение.

Профилираните предмети ще обгръщат сред 18 и 20 часа седмично, като към тях влизат и избираемите модули. Така, в случай че учениците имат четири профилирани предмета с по 4 часа, остават още 2 или 4, които могат да бъдат употребявани за някой от избираемите модули. „

Учениците от профилираните гимназии ще държат втора матура по един от профилираните предмети. Те ще бъдат върху материала от наложителните модули. Учениците с профилиращ предмет български език и литература ще имат опция да положат и трета избираема матура, която също ще е върху наложителните модули. Евентуалният проблем за учениците би бил, че всеки преподавател избира с какъв текст да показа съответна тематика и надлежно ще бъдат обсъждани разнообразни създадени в другите класове.

Форматът на матурата занапред ще се създава, откакто бъдат одобрени стратегиите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР