Оценката за свободата на словото у нас е огледало за

...
Оценката за свободата на словото у нас е огледало за
Коментари Харесай

ДБ: Оценката за свободата на словото е огледало за кризата на правовия и демократичен ред

Оценката за свободата на словото у нас е огледало за дълбоката рецесия на правовия и либерален ред, се показва в декларация на " Демократична България " във връзка, изготвян годишно от " Репортери без граници " (RSF).

" Отреденото през днешния ден 112-о място е повече от следващото маркиране за тежкото положение на свободата на словото в България. То е увеличителното огледало, което разкрива дълбоката рецесия на правовия и либерален ред в страната ", се показва в декларацията.

От " Демократична България " напомнят, че тематиката за медийната независимост и плурализъм е измежду предпочитаните в програмата на партията. Според тях, с цел да има самостоятелни медии са нужни целенасочени политики за: премахване на политически напън върху медиите;прозрачност на медийната благосъстоятелност и финансиране; гарантиране на медийното отразяване на разнообразни гледни точки и позиции; гарантиране на медийна среда, задоволяваща потребността на жителите от вярна информация.

За отбрана на професионалните стандарти и независимостта на медиите са нужни законодателни и регулаторни промени, както и поощряване на саморегулирането и взаимното контролиране в бранша, се показва в декларацията.

От Демократична България напомнят, че измежду акцентите в програмата им е и законовата отбрана на журналистическия труд, както и отбрана от стратегически каузи против обществено присъединяване (т.нар. SLAPP дела) .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР