Оценката ни за представения от Асен Василев бюджет може да

...
Оценката ни за представения от Асен Василев бюджет може да
Коментари Харесай

Синдикалист за бюджета: 3% дефицит – добре, но трябва и 10% ръст на заплатите

„ Оценката ни за показания от Асен Василев бюджет може да бъде в два аспекта. От една страна, има доста позитивни вести – както и ние твърдяхме, (дефицитът в) бюджета може да влезе в границите на 3%. И новият министър на финансите съумя да го потвърди. “

Това сподели за Euronews Bulgaria Петър Мишев, икономист от КНСБ, по отношение на оферти от Асен Василев бюджет за 2023-а година.

„ Това, от което не сме задоволително удовлетворени, че в разходната част не са включени неща, за които настояваме. Най-важното е по какъв начин могат да бъдат обезщетени приходите на хората. Исканията ни са за най-малко 10% нарастване на всички заплати в публичния бранш, поради че предстоящата инфлация за 2023 година, по оценки и на български, и на интернационалните институции, варира сред 8.5 и 10 % “, добави той.

„ Минималната работна заплата, по в този момент настоящото законодателство ще би трябвало следващата година да бъде 50% от междинната. По предварителни оценки това ще е към 950 лв.. И с цел да няма подобен внезапен за бизнеса скок, ние настояваме за една междинна стъпка: от 1 юли МРЗ да стане 850 лв.. И по този начин идващият растеж ще е единствено с към 100 лв. “, предлага синдикалистът.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР