Оценката на президента Румен Радев е, че има политици и

...
Оценката на президента Румен Радев е, че има политици и
Коментари Харесай

Румен Радев: Мисията на професионалните военни е да не допускаме войната да се разраства

Оценката на президента Румен Радев е, че има политици и демагози, които подценяват мира в името на партиен или алчен интерес. Според него задача на професионалните военни е да съхраняват мира, даже с цената на живота си.

Държавният глава направи този коментар, откакто хвърча с изтребител " Юрофайтър Тайфун " на испанските военновъздушни сили. Демонстрационният полет беше в Логистичния център за въздушни интервенции край Мадрид.

Мисията на военните в този момент е да запазят мира в Европа, в това е уверен президентът Румен Радев.

" В Европа бушува война. Мисията на професионалните военни през днешния ден е да не позволяваме войната да се разраства. И тъкмо тук би трябвало да го създадем с професионализъм, в името на сигурността, с ясното осъзнаване и доста трезва преценка за опустошителния капацитет на войната, с която политици и демагози не разполагат или подценяват в името на партиен или алчен интерес. Много от тях в никакъв случай не са рискували живота си, само че с ненаситност излагат на риск живота на другите.Това е нашата задача, защото тези хора залагат на карта мира на обществата, задачата на професионалните военни е точно да съхраняват този мир с цената на живота си ", съобщи Румен Радев.

Румен Радев благодари на домакините за " неповторимата опция да лети на един от най-съвременните изтребители в света ".

Специално за президента беше възложен най-модерната версия на бойния аероплан. Румен Радев е първият държавен глава, който пилотира бойната машина. Полетът продължи към час. Партньор на президента в полета беше испанският водач капитан Рубен Моран.

" Самолетът е приказен. Предоставя доста информация по време на самия полет, на база на която взимаме решения, а с президента направихме отличен полет из Испания ", съобщи кап. Рубен Моран.

Президентът благодари и на испанските летци и техници, които дружно с български летци се грижеха за сигурността на небето на България.През февруари Испания изпрати 4 изтребители Юрофайтър, които помагаха в взаимната защита на въздушното пространство на България и Източния фланг на НАТО. На гала след полета Румен Радев връчи почетния знак на Президента на испанските водачи, взели участие в тази задача. Министърът на защитата на Испания, която също участва на церемонията, даде висока оценка за партньорството сред двете страни.

" Ние демонстрираме единение, което е изключително значимо в днешния миг. Знайте, че постоянно може да разчитате на Испания. Когато сме обединени и пазиме своите полезности, когато пазиме мира, ние ще спечелим всички борби ", съобщи Маргарита Роблес - министър на защитата.

По-късно президентът Радев посети централата на кралския футболния клуб „ Реал Мадрид " на стадион „ Сантяго Бернабеу " и беседва с президента Флорентино Перес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР