Оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация през третото

...
Оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация през третото
Коментари Харесай

Отчита се подобрение на икономическа ситуация през третото тримесечие

Оценката на финансовите медиатори за настоящата икономическа обстановка през третото тримесечие на 2020 година се усъвършенства спрямо предходното. Това демонстрират резултатите от последния тримесечен бюлетин на Министерството на финансите: "Финансов бранш: оценки и упования ", съобщи БНР.

Повишение на балансовите оценки е налице при всички групи медиатори, като капиталовите медиатори са най-оптимистично настроени.

Мненията на Управляващите сдружения (УП) и Пенсионните осигурителни сдружения (ПОД) са поравно разпределени сред приемлива и незадоволителна оценка, демонстрира още изследването.

Вероятно по-високата оценка на интервюираните се дължи на по-малкия спад на стопанската система през първото полугодие по отношение на консенсусните упования, откакто краткосрочните бизнес знаци имаха разнопосочно развиване.

В същото време сезонно изгладените данни за действителния напредък на стопанската система в еврозоната и Европейски Съюз за третото тримесечие по отношение на предходното демонстрират нарастване надлежно с 12,5% и 11,5%, а спадовете по отношение на третото тримесечие на 2019 година са надлежно 4,3% и 4,2%.

Очакванията на финансовите медиатори за растежа през последното тримесечие също едва се усъвършенстват по отношение на миналата анкета на МФ.

Общата балансова оценка е малко по-висока от предходното издание, като болшинството отговори сочат опазване или закъснение на спада. През август, септември и октомври индикаторът за бизнес климата поредно леко се подобряваше макар растящите опасения от нова вълна на пандемията и риск от налагането на ограничаващи ограничения в редица страни и у нас.

В същото време консенсусните прогнози на интернационалните институции като МВФ, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейска комисия демонстрират упования за релативно по-малък спад на българската стопанска система по отношение на останалите страни от Европейски Съюз и други основни стопански системи.

Участниците в последното изследване на МВФ плануват леко покачване на инфлацията през четвъртото тримесечие, като консолидираният резултат се покачва по отношение на упованието за третото тримесечие, което беше по-близо до неутралното. Въпреки това малко евентуално е покачването да се отрази на потребителските цени до края на календарната година.

Анкетираните обаче намалиха упованията си за годишното изменение на заетостта през последното тримесечие и предвиждат леко намаляване. В предходното издание отговорите бяха по-оптимистични, като балансовата оценка беше покрай неутралната. Тенденцията към понижение на броя на безработните лица след края на изключителното състояние се резервира до края на септември. Въпреки че през септември нивото на безработица се намали до 6,9% при 7,2% през септември, задълбочаването на пандемията и възможни нови ограничаващи ограничения евентуално са повлияли на преценката на финансовите медиатори.

Финансовите медиатори имат неутрално очакване във връзка с динамичността на главния лихвен % (ОЛП) до края на годината, като намаляване допускат само капиталовите медиатори.

Същевременно темпът на повишаване на заемите за частния бранш продължава да се забавя при постоянен ритъм на повишаване на депозитите, което в допълнение ускорява, при равни други условия, ликвидността на банките.

Участниците в анкетата на МВФ предвиждат опазване на равнището на валутния курс на лева/еврото по отношение на щатския $ до края на годината. Въпреки близкия до нула консолидиран резултат, мненията са разграничени главно сред едва повишаване и едва поевтиняване на лв. по отношение на $.

Очакванията за динамичността на показателите на Българската фондова борса през четвъртото тримесечие са най-вече за опазване на техните равнища по отношение на края на третото тримесечие, като общо доминират неутралните отговори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР