Оценката на акциите на ЕВН преди продажбата им е манипулирана

...
Оценката на акциите на ЕВН преди продажбата им е манипулирана
Коментари Харесай

Голям скандал! Манипулирали оценката на ЕВН преди продажбата

Оценката на акциите на ЕВН преди продажбата им е манипулирана с погрешно потребление на избран коефициент – така наречен „ коефициент бета “, написа "Монитор ".

Това излиза наяве от финансово-икономическа експертиза, която бе показана в спецсъда по делото за продажбата на 33% от „ ЕВН България Електроразпределение “ АД – договорка, която съгласно прокуратурата е ощетила хазната с близо 21 млн. лева .

Подсъдими по делото са разградският предприемач Иво Прокопиев, някогашните министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и трима от компанията на Прокопиев „ Булброкърс “ - шефа Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев.

Дянков и Трайков са упрекнати за продажбата на държавния дял в ЕВН на занижени цени, а Прокопиев – за подбуждане да бъде разпоредено на шефа на Агенцията за приватизация да разпореди оценката и продажбата на последните държавни 33% в ЕВН на консултантската компания „ Булброкърс “.

В нарушаване на Закона за приватизация „ Булброкърс “ е взел участие като поддръжник и медиатор както от страна на страната в лицето на Агенцията за приватизация, по този начин и от страна на мажоритарния притежател ЕВН Австрия. Парите от продажбата пък отишли вместо в Сребърния фонд, в особено основаната Държавна консолидационна компания и по този начин съгласно прокуратурата били ощетени българските пенсионери.

Експертизата, показана през днешния ден пред съда, демонстрира механизма на пресмятане на цената на акциите. „ Установено е отклоняване в бета коефициента, това се отразява на цената на акциите, която се намалява. Тоест коефициентът бета не е употребен вярно, което е довело до занижението на цените на акциите “, изясни пред съда вещото лице, което я е изготвило - Маргарита Попова, като пред „ Монитор “ обяснила:

„ Не са създали една промяна на дълг-собственост и от това идва намаляването на цената на акциите, а тази промяна в този случай е била наложителна “. Защитата на подсъдимите засипа специалиста с въпроси какви способи е употребявал за оценка на акциите на ЕВН и същите ли са като на оценителя „ Инженеринг сервиз “. „ Формулата е една и съща, защото тя се употребява в оценителската процедура в България.

При оценката на акциите от „ Инженеринг сервиз “ стандартите са спазвани, само че потреблението на бета коефициента не е вярно “, бе безапелационна Попова. Съдът предяви на специалиста разбора, изработен от „ Инженеринг сервиз “, с цел да го разяснява.

При разглеждане на досието по делото вещото лице означи, че в нея са сложени единствено страниците със заключението на оценителя, а липсват тези с таблиците с числа.

Съдът назначи спомагателна икономическа експертиза, в която вещото лице Попова да показа числовия израз на своите калкулации, направени по съответните формули, и да уточни разликата с изчисленията, направени в оценката на „ Инженеринг сервиз “. Тя ще бъде прегледана в съда при започване на декември.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР