Оценка на сондажите за политическите формации за изборите за 48-мо

...
Оценка на сондажите за политическите формации за изборите за 48-мо
Коментари Харесай

Предизборна социология: Най-точни са предвижданията за ГЕРБ-СДС, ДБ и ДПС

Оценка на сондажите за политическите обединения за изборите за 48-мо Народно заседание

Оценката на сондажните резултати на всички Социологически Агенции (СА) за Политическите Формации е направена съгласно методологията, приложена след изборите за Народно заседание  в 2017, като процентните резултати са регистрирани единствено от гласуването в България.

Средните за всички СА надценявания/подценявания на всяка групировка с късмет за превъзмогване на изборната преграда са показани на фигура 1. Представените отклонения са измерени в проценти. За разлика от предходните избори, при тези надценяванията/подценяванията са в доста по-малка степен като главната неправилност е съсредоточена при партиите, които не съумяха да преминат изборната преграда. Най-точните процентни сондажи са тези на ГЕРБ-СДС, Демократична България и Движение за права и свободи, оповестява „ Медияпул “.

Този път най-надценени са „ Изправи се България “ (ИБ), Вътрешна македонска революционна организация и Има Такъв Народ, които останаха отвън Народното събрание. От влезлите в Народното събрание обединения най-надценени са Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. Отново сондажите на „ Продължаваме промяната “ (ПП) са най-подценени, следвани от „ Български напредък “ (БВ).

Оценката на прогнозите „ успех-неуспех “ е направена според от оповестените от всяка СА шансове за влизане в 47 Общински народен съвет на всяка от посочените във фиг. 1 политически сили:


Фиг.1
a) 1, когато организацията е твърдяла, че групировката сигурно ще премине и

b) 0, когато е твърдяла, че няма да премине бариерата;

c) 0.75, когато е оповестила, че групировката има шансове за Народно събрание и ѝ е дала резултат над 4.5% и

d) 0.5, когато е оповестила същото, само че ѝ е дала резултат към 4%;

e) 0,25, когато е твърдяла, че има шансове да премине бариерата, само че ѝ е дала резултат под 3.5%.

По този аршин прогнозите за ГЕРД-СДС, " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Възраждане ", Демократична България са тривиални, тъй като тяхното влизане не е сложено под подозрение в нито един сондаж (фиг. 2). Прогнозата на Вътрешна македонска революционна организация също е тривиална, тъй като нито една организация не е планувала, че тя ще влезе в Народното събрание. Това е повода те да не оказват влияние върху крайната оценка за меродавност на СА. Най-недостоверна е прогнозата на Има Такъв Народ вследствие на изказванието на 4 от 7 социологически организации, че политическата групировка ще има резултат към 4-те %, 2 организации са оценили постигането на резултат над 4.5%, а една организация е планувала, че сигурно ще бъдат част от 48 -то Общински народен съвет.


Фиг.2
Оценка на достоверността на СА на изборите за Народно събрание през октомври 2022 година

Следните четири критерия оценят достоверността на социологическите организации за изборите за Народно събрание пред октомври 2022 година:

a) точността на прогнозните проценти за всяка формация;

b) прогнозите за " успех-неуспех " ;

c) оценка на професионалната уместност.

На база на точността на прогнозните проценти водач е Екзакта, следвана от Маркет линкс и Тренд. 

Най-неточни са прогнозните данни на Медиана и Сова Харис. Тук резултат оказва неналичието на планирани данни за партиите, които останаха под 4- процентната преграда - " Изправи се България " и Вътрешна македонска революционна организация, при които на тези избори се следят най-съществените отклонения по отношение на действителните резултати.

" Тренд " и този път е с най-точни прогнози по критерия " успех-неуспех ". На втора и трета позиция са " Маркет линкс " и " Алфа рисърч ". Най-големи отклонения регистрират " Галъп интернешънъл " и " Медиана ".

На база на оценката за професионална уместност всички социологически организации получават по 1 точка, като се изключи " Сова Харис ", която получават оценка 0 по този аршин, тъй като не престават да не дават отговор на изискванията, включващи: организацията да осъществя лични сондажи и да афишира наложителните им характеристики; да афишира сондажите си през личен сайт; да поддържа списък от данни за своите предходни проучвания; да реализира изследвания, разнообразни от политически сондажи; да разгласява периодически политически сондажи, а освен преди избори.

На база на посочените три критерия нагоре е изведена обща оценка за относителна меродавност на прогнозите на осъществените сондажи. На фигура 3 са показани социологическите организации, които са правили сондажи и давали прогнози за изборите за Народно събрание през октомври 2022 година, подредени съгласно този индикатор.


Фиг.3
Този път " Маркет линкс " е най-точната организация. " Екзакта " и " Тренд " са надлежно на втора и трета позиция. " Алфа рисърч " за повторно в последните три избора отстъпва първото място по меродавност, като този път отива чак на четвърто място. Пета и шеста позиция са за " Медиана " и " Галъп интернешънъл ".

" Сова Харис " остава на последната позиция, само че бележи усъвършенстване по отношение на предходните избори. " Барометър България " и " Афис " не вземат участие в оценката на достоверността на тези избори, тъй като не са разгласили прогнози за тях.

Оценка на достоверността в интервала 2009-октомври 2022 година

На фигура 4 са класирани по меродавност следените социологически организации, на база на разгласилите сондажи за всички избори в интервала 2009 – октомври 2022 година Пет от организациите - " Алфа рисърч ", Екзакта, Галъп интернешънъл, Медиана, Сова Харис – вземат участие с осъществени сондажи за най-вече избори – общо 12. Афис и Маркет линкс са осъществени сондажи надлежно за 9 и 8 избори. Тренд имат 7 участия, а Барометър България – 6, което я прави организацията с минимум избори.


Фиг.4
И след последните избори Алфа рисърч резервира статута си на най-достоверна организация за целия обсъждан интервал. В групата на организациите, чийто прогнози резервират относително висока меродавност се подреждат още: Маркет линкс, Тренд и Екзакта. Категорично най-недостоверни организации остават Сова Харис, Барометър България и Афис. В средата на класацията Галъп интернешънъл и Медиана усилват 1-2 п. п. забележителната си разлика от най-достоверните организации. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР