Оценка: 5 от 5 Още от същото: Източни пиеси Мъж

...
Коментари Харесай

Кино: "Уроци по немски"

Оценка: 5 от 5 Още от същото: " Източни пиеси "
Мъж и куче в кола из нощна София. Започват да лаят - първо кучето, след това мъжът. Вярваме и на двамата. Гневът е откровен, против ориста. Сцената е от първия пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков, взел Специалната премия и тази на ФИПРЕССИ на " София филм фест ".

" Уроци по немски " е образец за централизация на гений, употребен без взаимни отстъпки. Веснаков е написал сюжета, съветван от триото Маркова, Иванов, Кертова ( " Денят на бащата " ). Камерата на Орлин Руевски редува портрети от светлина и сянка. Юлиан Вергов (с премия от Кайро) е с величава роля като Никола, мъжът от колата.

Мъж, изработен от експанзия и обич. На кръстопът, в протест против себе си. Нищо в живота си не е свършвал до дъно, а е на 50. Отчужден от татко си, трудно пътува към него. Васил Банов прави огромната стоическа роля на своето потомство. Никола е пребил новия мъж до жена си (Стефка Янорова), наказан е за това. Без право да вижда порасналите си щерка и наследник, липсват му мъчително. Ден след края на присъдата е решил да стартира начисто в Германия, " тъй като там хората си оказват помощ ", с момичето с темперамент до себе си (Елена Телбис). В този ден на амнистия с значимите хора в живота му се случва филмът.

Той стои до " Безбог " и " Каръци " в улавянето на мизерията и смачкването на вярата в нещото, наречено " преход ". По почтеност и вътрешна болежка - до " Източни пиеси ". Веснаков внася и персонална морална нишка. Никола се избавя нощем в томче стихове от дядото на режисьора (сливенския стихотворец Павел Веснаков, 1934 - 2013). Заглавието " Като Сизиф " пасва тъкмо. " В праха на самотата " търкаля живота си и героят, бори се с корените си. Нито да ги прережеш, нито да ги надраснеш - в това е драмата му. Въртят се дните на български и немски от касетофончето в колата. Отвън е ръждата на прехода, тя постепенно става и вътрешна. Нарочна грозотия във кино лентата няма. Няма и музика с изключение на едно безпощадно парче на Огнян Павлов - Fyre върху финалните надписи. Fyre е синът на Никола във кино лентата. Надежда за излаз или следващият тур на Сизиф?

Достъпен на до 11 април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР