Оцеляването на голямата коалиция в Германия е под въпрос, след

...
Оцеляването на голямата коалиция в Германия е под въпрос, след
Коментари Харесай

Бъдещето на коалицията на Меркел е несигурно след вота за лидер на социалдемократите

Оцеляването на огромната коалиция в Германия е под въпрос, откакто с в събота Германската социалдемократическа партия (ГСДП) изпрати двойка съперници по въпроса на втори рунд в конкуренцията за нов партиен водач. Така крайният избор в края на ноември ще бъде референдум за бъдещето на държавното управление на Ангела Меркел, част от което е ГСДП, написа " Политико ".

Двойката, водена от финансовия министър Олаф Шолц, последовател на обединението с християндемократите на Меркел, бе преди всичко с 22.7% от гласовете. На второ място с 21% останаха някогашният министър на финансите на провинция Северен Рейн - Вестфалия Норберт Валтер-Борянс и депутатът Саския Ескен, които споделят, че биха поставили завършек на обединението с Меркел.

 Олаф Шолц
© Reuters

Олаф Шолц

Подкрепата за социалдемократите се срина от 20% на изборите през 2017 година до по-малко от 15% съгласно скорошни изследвания. Много членове упрекват за това огромната коалиция, потвърждавайки, че компромисите, които партията е била принудена да направи с дясноцентристкия блок на Меркел, са й попречили да извърши обещанията си към гласоподавателите.

Повече от 50% от всички 425 хиляди члена на ГСДП участваха във вота, който се организира онлайн и по пощата през последните две седмици.

 Норберт Валтер-Борянс
© Reuters

Норберт Валтер-Борянс

Наскоро Валтер-Борянс даде знак, че би подкрепил запазването на обединението единствено в случай че консерваторите се съгласят с капиталова стратегия за 500 милиарда евро за усъвършенстване на немската инфраструктура и намаляване на " общественото неравноправие ". Меркел и съдружниците й, които упорстват за уравновесен бюджет, не могат да одобряват това искане.

Вторият тур от конкуренцията ще се състои в края на идващия месец. Резултатът би трябвало да бъде доказан на конгреса на партията от 6 до 8 декември в Берлин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР