Оцелелите от горския пожар в Мауи казват, че е трябвало да се грижат сами за дните след пожара: „Всичко ни свърши“

...
Оцелелите от катастрофалния горски пожар в Лахайна описват какво се
Коментари Харесай

Оцелелите от катастрофалния горски пожар в Лахайна описват какво се е случило в дните след смъртоносния пожар, оставил овъглен лунен пейзаж в резултат на това и осакати критични услуги в района. Някои описват спасителна операция, която така и не се е случила, докато хората страдат и чакат.

„Всичко ни свърши, включително търпението и разума ни в някои моменти“, каза мениджърът на хотела в Мауи Кауена Кахула.

Много дни чакахме на тъмно без ток и вода за помощ да пристигнат, след като най-лошият пожар утихне - и преди да вземат нещата в свои ръце. Кахула се евакуира от плажа Папалауа - на около 15 минути път с кола от Лахайна - след почти три дни и каза, че пътят за излизане от града е свободен, но не е видяла никакви първи реагирали.

потвърди, че повече от 100 души не са успели да избягат. Повечето от тях не са идентифицирани. Още стотици остават в неизвестност.

Историята на Кахула отразява критиките от други жители на Мауи, които критикуваха реакцията на правителството. Кай Лени, професионален сърфист и местен жител на Мауи, каза пред CBS News, че „някои от нас... някак си седяхме, чакайки да пристигне помощ, а след това нищо не се случваше“.

„Просто бяхме в шок“, каза той.

Хората се свързаха с него, позовавайки се на липсата на помощ в техните райони, което доведе до неговите „ботуши на земята“ усилия – носенето на доставки на нуждаещите се с цел да задържи приятели и семейство до „кервана пристига с всичко."

„И това беше точно като, ден след ден, „Къде са те?“, каза той.

Длъжностни лица сега казват, че стотици хора помагат. Повече от 400 служители на FEMA са разположени в Мауи, каза Грийн в обръщение във вторник следобед, заедно с още 273 войници от Националната гвардия.

Около 500 хотелски стаи са предоставени, каза Грийн, като 331 вече са разселени жители оставайки в тези стаи. Губернаторът добави, че щатът също така е създал програма Airbnb с 1000 налични стаи или къщи, които ще бъдат обхванати от FEMA за използване както от евакуираните, така и от лицата, които бързо реагират.

Целта, каза Грийн, е разселените жители „да могат да напуснат тези приюти и да отидат в стабилни жилища, което ще отнеме много време.“

The Министерството на здравеопазването и човешките услуги също е разположило около 75 служители, заедно с екип за идентификация на жертви, според Джонатан Грийн, заместник-помощник-секретар, директор на HHS Office of Response.

Президентът Байдън каза, че всички федерални ресурси са се предоставят на Хаваите.

„Всеки актив, от който се нуждаят, ще бъде там за тях“, каза г-н Байдън във вторник на събитие в Милуоки, Уисконсин. „И ние ще бъдем там в Мауи толкова дълго, колкото е необходимо.“

Президентът каза, че администрацията му „изпраща федерален персонал“ в Мауи, за да „помогне на смелите пожарникари и лица, реагиращи първи, много от които са изгубени собствените си домове, имотите си, докато са навън, пречупват врата си, за да спасят други хора."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР