Оцелели при потъването на ферибот Естония през 1994 година в

...
Оцелели при потъването на ферибот Естония през 1994 година в
Коментари Харесай

Вече 25 г. тленните останки на 852 души са в морското гробище в Балтийско море

Оцелели при потъването на ферибот " Естония " през 1994 година в Балтийско море, при което умират 825 души, настояха през днешния ден в Стокхолм за без значение следствие. Това стана на гала по случай 25-ата годишнина от най-тежката злополука в гражданското корабоплаване в Европа, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Под пороен дъж престолонаследничката на Швеция принцеса Виктория постави венец пред паметника, повдигнат в памет на жертвите.

Шведският министър председател Стефан Льовен се поклони пред надгробната плоча. " Катастрофата с " Естония " раздруса страната ни (...). Всеки от нас познава траура и неналичието ", съобщи той в наличието на доста близки на починалите и оживели при злополуката.

Фериботът потъна в нощта на 28 септември 1994 година при разразилата се стихия на път от естонската столица Талин към Стокхолм, Швеция.

От общо 989 пасажери и членове на екипажа умират 852 души, от които 501 шведи и 285 естонци.

Спасени са 137 души от ледените води. Един от тях е Кент Харстед, някогашен народен представител.Той упреква управляващите за случилото си и жигосах многочислените " тайни теории ", с които се вършат опити да се обяснят аргументите за случая.

" Настъпи време за правдивост (...). Нямаше без значение интернационално следствие, никой не пое отговорностите си ", с тъга съобщи той пред присъстващите на възпоменателната гала.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР