Отсечката на АМ Струма край село Боснек, където в ,

...
Отсечката на АМ Струма край село Боснек, където в ,
Коментари Харесай

Трагичната отсечка на АМ Струма - незаконна и не е магистрала, а скоростен път

Отсечката на Автомагистрала " Струма " край село Боснек , където в, е изцяло противозаконна. Не е ясно и по кое време ще стане де юре постоянна по буквата на закона. Това стана ясно от доклада на Министерството на районното развиване и благоустройството за осъществената инспекция след трагичния случай.

Пътната настилка обаче, станало ясно от разбор на Министерство на регионалното развитие, е в " идеално положение " . Не такава обаче е обстановката със положението на маркировката. Но главният проблем е различен - самият път в никакъв случай не е бил очакван за автомагистрала, а единствено за скоростен път . Това значи следното - ограничаването на скоростта следва да е едвам 90 км/ч.

" Не можем да твърдим, че ограничаването на скоростта е повода за тази злополука, само че нашата оценка сочи, че тази скорост не дава отговор на изискванията на пътя ", сподели районният министър Виолета Комитова.
 Участъци от Автомагистрала
Участъци от Автомагистрала " Струма " - неприемливо стръмни и не по стандарт

Проблемът бил още в проектирането на автомагистралата

" Историята с тази права стартира от 2002 година. През 2006 е издадено позволение за градеж и за други пътни възли, свързани с пътя. Това е скоростен път с ограничаване на скоростта 90 км/ч. През 2009 година неизвестно по какъв начин и кой усилва това ограничаване на 120 км/ч " , добави тя.

" Виражите на пътя са малко над 4%, което значи, че оптималната скорост следва да е 90 км/ч ", добави шефът на ДНСК Влади Калинов .

Пропуски е имало и в поддръжката на маркировката - поддържана била единствено осевата линия, а не цялостната маркировка. Задачата за поддръжката на маркировката е била предоставена на 2 компании, свързани с едно и също лице, заяви още министър Комитова.

Самата мантинела, в която се е блъснал рейсът, е изпълнена по всички условия за времето си - 2007 година, само че не и по актуалните такива . Това обаче не е нарушаване, споделят от Министерство на регионалното развитие.

В кратковременен проект Министерство на регионалното развитие ще предприеме две ограничения - ще поправи мантинелата и в съдействие с " Пътна полиция " ще понижи ограничаването на скоростта в сектора от 120 на 90 км/ч . Но в дълготраен проект - по кое време ще бъде узаконена правата - към момента не е ясно.
 Като се обърне колата, пътища доста
Като се обърне колата, пътища доста

Войната по пътищата продължава. А институциите мълчат и си вършат оглушки, тъй като просто им е по-удобно по този начин, все по-често мълчат също пътните специалисти и организации, защото са изтощени рекомендациите им да бъдат глас в пустиня, пасивно и безмълвно е и обществото ни поради обезвереност или неправилното разбиране, че това е " нечий различен проблем ". И измежду всеобщото безмълвие не ни остава друго, с изключение на да помълчим още минута - в памет на следващите жертви на пътя, чийто живот вероятно е можело да бъде избавен, в случай че някой там, по дългата верига, въпреки всичко не си беше замълчал

Изгорелият на Автомагистрала " Струма " край с. Боснек рейс с регистрация в Северна Македония не е пренасял туби с гориво, каквито спекулации се появиха в медийното пространство. на следствието все още е човешка неточност, евентуално подкрепена от неприятните пътни условия - неприятната маркировка, неприятната сигнализация и организация на пътното придвижване.

Разследването се води от българска страна, като бе предоставено на Националната следствена работа.
 Спешно ревизират знаците и маркировката на автомагистралите в страната
Спешно ревизират знаците и маркировката на автомагистралите в страната

ВАП желае информация за оторизираните пътни специалисти и НПО-та
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР