Отсъствието на министъра на финансите и вицепремиер Асен Василев от

...
Отсъствието на министъра на финансите и вицепремиер Асен Василев от
Коментари Харесай

Цветанка Андреева:Липсата на ясна стратегия е изключително обезпокоителна

Отсъствието на министъра на финансите и вицепремиер Асен Василев от съвещанието на Народното събрание в миг, когато се гледа на второ четене Бюджет 2022, е на първо място в несъгласие на поръчките, дадени от „ Промяната продължава “ както в предизборния интервал, по този начин и по време на ръководството на служебния кабинет, написа в разбор политологът Цветанка Андреева.

Те обещаваха, че когато дойдат на власт, ще бъдат доста диалогични и извънредно уважителни към Народното събрание, всички парламентарни групи, и най-много към болшинството, което ги поддържа. Това е в прорез със поръчките. Бюджетът не е просто най-важният закон, а визията на държавното управление по какъв начин ще ръководи обществото за една година напред. Това е концепцията за нашия живот, тъй като от финансите и стопанската система ще зависят всички сфери. Липсата на финансовия министър е не просто обидна за институцията Народно заседание, само че и много безконтролно като властова позиция.

Живеем в изискванията на доста и съществени рецесии – здравна, енергийна и инфлационна, само че всички тези рецесии бяха планувани още когато Кирил Петков и Асен Василев бяха служебни министри. Липсата на ясна тактика е извънредно притеснителна. Да се пипа един бюджет няколко пъти през годината е удостоверение за неустойчивостта на властта. Това приказва, че властта няма явен небосвод, и в случай че нейният небосвод е единствено до три месеца, това към този момент е извънредно рисково за социално-икономическия живот на обществото ни.

За момента нямаме нито едно ясно решение по тази причина по какъв начин можем да излезем от рецесиите, които ни въртят в гневна серпантина. Социалното напрежение от ден на ден нараства. Поражда се обществен яд, зачестяват митингите. Да, те са политически подплатени, само че в последна сметка социално-икономическите упования на обществото ще се изразят точно в политически претенции към властта. Липсата на финансовия министър в парламентарна зала е делегитимация на самата изпълнителна власт и то в миг, когато обществото е разтревожено и гледа с огромно очакване всяко едно деяние на властта.

Намираме се в конюнктура на боен спор наоколо до нашите граници. Европа е разтърсена. Не е изключено да последва сериозна енергийна рецесия. Имаме ежедневни поръчки от министър-председателят, че сме се подготвили, само че по какъв начин тъкмо – не излиза наяве. Липсата на проект, на явен план във времето какво следва, неналичието на разнообразни разновидности за деяние при смяна на рецесиите и утежняване на ситуацията, приказва не просто за това, че властта не се оправя, тя не е готова. БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР