Отряд 731 официално е бил отдел за превенция на епидемиите

...
Отряд 731 официално е бил отдел за превенция на епидемиите
Коментари Харесай

Отряд 731 – зловещата тайна на Япония от Втората световна война

Отряд 731 публично е бил отдел за предварителна защита на епидемиите и филтриране на водата на армията Квантунг, а в действителност бил прикрито биологично и химично звено за проучване и развиване на Императорската японска войска, което провеждало смъртоносни човешки опити по време на Втората международна война. Този отряд бил виновен за някои от най-известните военни закононарушения, осъществени от императорска Япония.

Първоначално основан под управлението на военната полиция на Японската империя, отряд 731 е стихотворец и командван до края на войната от военачалник Широ Ишии, боен доктор и офицер в армията на Квантунг. Програмата се радвала на великодушната поддръжка от страна на японското държавно управление до края на войната през 1945 година Отряд 731 и останалите звена на Отдела за предварителна защита на епидемиите и филтриране на водата са се занимавали с произвеждане, изпитване, разполагане и предпазване на биологично оръжие. Те постоянно провеждали злокобни опити върху човешки същества, които били наричани „ трупове “. Статистиките за убитите от Отряд 731 и обвързваните с него стратегии регистрират до към половин милион души.

Изследователите, взели присъединяване в отряд 731, получили скрито имунитет от Съединените щати в подмяна на данните, събрани от тях посредством опитите с хора.  Други откриватели, които руските сили съумели да арестуват първи, били съдени в Хабаровския развой за военни закононарушения през 1949 година

Въпреки почтеното начало като организация за научни проучвания и публично здраве, Отряд 731 в последна сметка прераства в поточна линия за биологични оръжия, която, в случай че е била изцяло разгърната, би могла да убие всички хора на Земята и то няколко пъти.

В дълъг лист от жестокости, шест стратегии се отличават в кървавата история на този отряд:

Тестване на измръзване

Йошимура Хисато, физиолог, назначен в отряд 731, демонстрира специфичен интерес към хипотермията. Като част от изследването за пострадвания на крайниците, Хисато потапял крайниците на пандизчиите във вана с вода, цялостна с лед, и ги държал, до момента в който ръката или кракът замръзнат и върху кожата се образува ледена обвивка. Според описа на един свидетел, крайниците издавали тон като при удар с бастун върху дървена дъска.

След това Хисато опитвал разнообразни способи за бързо стопляне на замръзналия крак. Понякога той обливал крайника с гореща вода или го държал покрай открит огън, а различен път оставял субекта без стопляне цяла нощ, с цел да види какъв брой време лишава на личната му кръв да го размрази.

Вивисекция на пандизчии в цялостно схващане

Отряд 731 започва като проучвателен отдел, проверяващ резултатите от заболявания и пострадвания върху бойната дарба на бойците. Един детайл от звеното, наименуван „ Марута “, стига доста по-далеч от нормалните граници на здравната нравственос, като следил пострадвания и протичане на болест върху живи пациенти.

Първоначално тези пациенти са били доброволци от редиците на армията, само че защото опитите достигнали границите на това, което може да се назова неинвазивно, и искащите свършили, звеното се насочва към проучване на китайски военнопленници и цивилни пандизчии.

Методите на проучване в тези опити били в действителност безчовечен.

Вивисекцията, да вземем за пример, е в реалност осакатяване на човешки тела, без упойка, за проучване. Хиляди мъже и дами, най-вече китайски комунистически пандизчии, както и деца и възрастни фермери, били заразявани с холера и чума, след което били изваждани органите им преди да умрат, с цел да се изследват резултатите от заболяването преди да е настъпило разлагането след гибелта.

На субектите са били ампутирани крака и прикрепени към другата страна на тялото, до момента в който на други били натрошени или замразени крайниците или е била прекратена циркулацията, с цел да се следи развиването на гангрена.

Оръжейни проби

Ефективността на другите оръжия представлявал голям интерес за японската войска. За да дефинира тази успеваемост, отряд 731 оставял група пандизчии на полигон и стреляли по тях от друг обхват с разнообразни японски оръжия, като 8-милиметровия револвер Намбу, пушките с болтове, картечници и гранати. След това модели на рани и дълбочини на навлизане били сравнявани върху телата на мъртвите и умиращите пандизчии.

Експериментална стая за човешка дисекция. Снимка: Уикипедия

Байонети, мечове и ножове също се пробвали по този метод. Тествани са и огнехвъргачки, както върху покрита, по този начин и върху открита кожа. В допълнение, били основани газови камери, в които тестовите субекти били излагани на нервно паралитични газове.

Тежки предмети били пускани върху завързани пандизчии, с цел да се открият евентуалните пострадвания. Субектите били заключвани и лишавани от храна и вода, с цел да се разбере какъв брой дълго хората могат да оцелеят без тях, а жертвите имали право да пият единствено морска вода или им били инжектирани несъответстваща човешка или животинска кръв за проучване на кръвопреливането и процеса на съсирване.

И с цел да изследва резултата от високите G-сили върху водачите и падащите парашутисти, личният състав на отряд 731 пъха човешки същества в огромни центрофуги и ги върти на все по-високи и по-високи скорости, до момента в който те изгубят схващане или умрат, което нормално се случва на към 10 до 15 G, макар че дребните деца показвали по-ниска търпимост към силите за ускоряване.

Експерименти със сифилис

Венерическата болест е била проклятието на проведените военни още в античен Египет и по тази причина е разумно японските военни да се интересуват от признаците и лекуването на сифилиса.

Лекарите от отряд 731, заразявали пандизчии с заболяването, преустановявали лекуването, с цел да следят непрекъснатия ход на болестта.

За да се обезпечи дейно предаване на заболяването, на болните пандизчии от мъжки пол е било подредено да изнасилват както дами, по този начин и мъже, които по-късно били следени, с цел да се откри началото на заболяването. Ако не се откри зараза, се организирали последващи изнасилвания, до момента в който не се получи.

Изнасилвания и насилствена бременност

Освен опитите със сифилис, изнасилването се трансформирало в обща характерност на опитите на отряд 731.

Например, затворнички в детеродна възраст от време на време са забременявали наложително, с цел да могат да се вършат опити с оръжия и получени контузии.

След заразяване с разнообразни заболявания, излагане на химически оръжия или претърпяване на смачкване, рани от патрони и пострадвания от шрапнели, бременните субекти се отваряли и се изучавал резултатът върху плодовете.

Зародишна война

Цялостната активност на отряд 731 била в поддръжка на по-голямата им задача, която до 1939 година трябвало да създаде ужасяващи оръжия за всеобщо заличаване, които щели да се употребяват против китайското население и евентуално американските и руските сили, в случай че в миналото потрябва.

За тази цел отряд 731 минава през десетки хиляди пандизчии в няколко уреди в Манджурия. Затворниците в тези уреди били инфектирани с няколко от най-смъртоносните патогени, известни на науката, причиняващи  бубонна и пневмонична чума, и тиф, който японците се надявали да се популяризира от човек на човек всеобщо и да се обезлюдят противоречивите региони.

Затворниците, които не се заразявали, са били разстрелвани, само че тези, които се разболявали най-бързо, били обезкървявани до гибел на масата в моргата, а кръвта им е била употребена за заразяване на други пандизчии.

На масите нареждали доста заболели и несъпротивляващи се пандизчии, с цел да може да се вкара тръбичка в тяхната сънна артерия. Когато по-голямата част от кръвта изтичала и сърцето било прекомерно едва, с цел да я изпомпва, офицер с кожени ботуши се качвал на масата и скачал върху гърдите на жертвата с задоволително мощ, с цел да смаже гръдния панер, след което следващата порция кръв щяла да влезе в контейнера.

Когато чумният микроб бил отгледан до положение, което се считало за задоволително гибелен вид, последното потомство пандизчии, които били инфектирани, били нападани от голям брой бълхи. След това бълхите били опаковани в прахуляк и запечатвани в глинени бомби.

На 4 октомври 1940 година японски бомбардировачи изхвърлят тези бомби, цялостни с по 30 000 бълхи, изсмукали кръв от обречен на смърт от чума или тиф пандизчия, над китайското село Куджоу. Свидетелите на нападението си спомняли тънък червеникав прахуляк, който се е утаявал по повърхностите на целия град, последван от обрив от мъчителни ухапвания от бълхи, от които били засегнали съвсем всички.

От актуалните сведения е известно, че повече от 2000 цивилни са починали от чума по-късно нахлуване и че още към 1000 са починали в близкия Иу, откакто чумата е била пренесена там от заболели железничари. Други офанзиви, употребяващи антракс, умъртвили още към 6000 души в региона.

През август 1945 година, откакто Хирошима и Нагасаки били бомбардирани, руската войска нахлу в Манджурия и изцяло унищожи японската войска, а императорът прочете скандалната си декларация за предаване по радиото, отряд 731 беше публично разформирован.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР