Отровното трио, трима не толкова подходящи лидери за оглавяването на

...
Отровното трио, трима не толкова подходящи лидери за оглавяването на
Коментари Харесай

Гражданското неподчинение няма да свали Борисов, а ще го задържи за дълго

" Отровното трио ", трима не толкоз подобаващи водачи за оглавяването на митинга (и надалеч не толкоз припознавани за водачи от хората по улиците по принцип) оповестиха, че оттук нататък ще работят с гражданско непокорство. Това гражданско непокорство ще затваря пътища, " фабрики " (какви фабрики?!), ще попречва придвижване на метрото и прочие акции.
Нека незабавно да кажа: това не е доста мъдро и ще свърши голяма услуга на властта. 
Протестите избухнаха таман тъй като властта се оголи ясно пред очите на всички като нападателна и безцеремонна; с протичащо пред смаяния взор на жителите обединение на Министерски съвет и прокуратура, подготвеност за арест на всеки, който се осмели да нанася рецензии. На фона на това се натрупаха още мрачни неща: шкафчето с евро, револвера, скандалните записи. Изведнъж се наруши това приспивно движение на късния преход и всичко се върна право към 90`те, с цел да подсети, че прекомерно малко неща са се трансформирали. 
На този декор да буташ протестиращите към разнообразни полулегални действия и акции-саботажи е неприемлив ход: митингът има триумф, тъй като против едно непоносимо лице, това на властта, се изправя друго, почтено и готово да отстоява визията си за правдивост, спазвайки закона. И това никога не значи изтощение - значи, че си друг от властта, която го погазва - скъпият контрастност. Това, че студентът Евгени Марчев понесе пердах и на всичкото от горната страна министър председателят се изцепи, че дядо му - болшевик (какъвто не е) му попречил да отиде в чужбина, беше повече от задоволително - сходни ужасяващи нелепости могат да доведат до оставката на Борисов или неуспеха му на идващите избори. Съмнителни акции по жълтите павета, които приканват за гражданско непокорство обаче, не. 
В момента властта влиза в предстояща фаза - онази на хибернацията и мълчанието. На изчакването да се натрупа отмалялост в протестиращите. Тя по предписание работи добре: изисква се да не правиш нищо и просто да изчакаш тези, които вършат, да се уморят и триумфално да обявиш митингите за затихнали, или, както ще напишат по-добрите медии - " рехави ". Ако тъкмо в този миг протестиращите стартират да работят свръхагресивно, има огромна опция да се провалят. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР