Отровни газове, бълвани от вулканична пукнатина близо до Рейкявик, заплашват

...
Отровни газове, бълвани от вулканична пукнатина близо до Рейкявик, заплашват
Коментари Харесай

Цяло село е застрашено от отровни газове на вулкан

Отровни газове, бълвани от вулканична цепнатина покрай Рейкявик, заплашват да замърсят въздуха на село покрай мястото на вулканичното изригване. Исландската столица също е застрашена, заяви Исландският метеорологичен институт, представен от Франс прес.

Институтът предвижда, че изключително мощно обиден от газа ще бъде Вогар, обитаемо място с към 1000 поданици, намиращо се на към пет километра североизточно от необитаемата котловина Фаградалсфял, в която е изригването. До на следващия ден газовете може да доближат и Рейкявик, намиращ се на към 40 км оттова.

Концентрациите на серен диоксид могат да доближат до 2600 микрограма на пространствен метър - ниво, считано за нездравословно за здравето на уязвимите хора, съгласно Исландската организация по околна среда.

Метеорологичната работа обаче предизвестява, че моделите на прогнозиране са ненадеждни заради доста неравномерния поток на изригването. Измерванията демонстрираха, че вулканичната интензивност от процепа е намаляла на половина и дължината му се е свила с към 200 метра.

Дебитът на бълваната лава се оценяваше на 32 кубически метра в секунда през първите часове на изригването, само че понижа на половина на идващия ден и беше приблизително към 18 кубически метра в секунда в четвъртък сутринта.

Лавата се простира на 144 000 квадратни метра. Вулканичната цепнатина, от която извира тя с температура 1200 градуса по Целзий, обаче към този момент не е толкоз дълга и се простира на почти 130 метра. Налягането в магмения тунел не е отмерено, което кара геофизиците да предизвестяват, че потокът може да се усили или да стартира изригване от нова цепнатина.

Любопитни хора се стичат към мястото на изригването, с цел да усетят тътена на земята под краката си, до момента в който от дълбините бликат фонтани от лава.

Според сензори, инсталирани от управляващите през последната година и половина, през вчерашния ден над 4200 любопитни са пристигнали да гледат изригването на полуостров Рейкянес, в Югозападна Исландия. За задачата те са вървели пешком 14 километра в двете направления. Най-близкият паркинг до мястото е на два часа път пешком.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР