Отровната риба морски дракон дебне по плитчините на родното Черноморие.

...
Отровната риба морски дракон дебне по плитчините на родното Черноморие.
Коментари Харесай

Внимание! Отровни гадини в морето до плажовете. Поне дузина ухапани на ден в токсикологията във Варна

Отровната риба морски змей дебне по плитчините на родното Черноморие. Поне по дузина курортисти попадат в токсикологията във Варна, оповестиха от там, представени от в. Монитор.

Гадината дебне туристите от дъното на морето, зарита в пясъка.



От там се подават единствено очите й, с които следи набелязаната жертва. Някои сами попадат в клопката й, защото се пробват да я уловят с голи ръце, тъй като по външен тип доста припомня попчетата.



Морският змей е най-отровната в нашето Черноморие. Шипът й, с който убожда, съдържа токсин, от който най-слабата реакция е повишение на температурата и оток. В множеството случаи обаче той отича и губи сензитивност. Ако човек е алергичен, токсичното вещество на дракона сковава периферната нервна система, разясниха токсиколози и допълниха, че раните от него зарастват доста постепенно.



„ Морският змей е най-опасната от трите отровни риби в Черно море, които при убождане може да причинят сходни алергични реакции “, потвърдиха и от Института по океанология във Варна. От института не са правили проучвания върху популацията на морския змей и не могат да кажат дали това лято ще има по-голямо наличие. Този тип е топлолюбива дънна риба и при стопляне на водата излиза в плитчините.

Невъзможно е човек да се защищити от нея, защото стои заритая в пясъка, като се подават единствено очите й. Опасна е, когато се настъпи несъзнателно и се улучи шипът. При улов в мрежа или на въдица най-честите й жертви са неопитните риболовци.



Къпещите се могат инцидентно да настъпят морския змей, заровен в пясъка, а водолазите – да го заловен по време на подводно плуване, както и неопитните риболовци. Все отново риболовците са безапелационни, че рядко се стига до смъртен излаз, само че във всички случаи рани, породени от морски змей, зарастват доста постепенно.

Опасно по Черноморието ни е и „ морското куче “, което е тип акула. То също жили с отровни шипове. Ако акулата нападне, нейните остри израстъци могат да пробият водолазен костюм, споделят препатили. Рибарите също рискуват да получат пострадвания, когато я хващат в мрежите си дружно с други риби. В резултат на убождане в организма на потърпевшия може да стартират възпалителни процеси, отоци и повишение на температурата.

Контактът с медузите аурелия и корнерот също е рисков заради жилещите кафези в техните пипала. При ужилване се получават рани като от изгаряния и това е изключително рисково за очите. Друг рисков жител на Черно море е скатът, именуван още морска котка. Според остарели морски вълци той не атакува първи, само че в случай че бъде нервиран, да вземем за пример при опит да бъде заловен за опашката, ще нанесе с костния си шип удар, който може да бъде извънредно мъчителен. Известни са случаи, в които морската котка е пробивала ботуши на риболовци, които са имали нелепостта да я тормозят. Морският скорпион (морски таралеж) също има отровни шипове и бодилчета. Ако човек се надене на тях, получава язви, които не зарастват дълго време.

Зарази потеглиха от кърлежи и комари, оповестиха в това време от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Само през последната седмица са регистрирани 13 случая на лаймска борелиоза, известна повече като лаймска болест. С нея хората се инфектират след захапване от членестоногото, когато хоботът му остане в човешкото тяло. От началото на годината в страната има общо 103 случая, които са доказани лабораторно. За същия интервал през миналата година са регистрирани 153 случая.

Ако се диагностицира в точния момент, лаймската болест е изцяло лечима. Когато обаче откриването й закъснее, тя може да порази редица органи и системи в човешкото тяло. Най-тежко тя визира кожата, ставите и даже сърцето. Нарастват случаите и на инфектирани с марсилска тресчица от инфектирани комари. За последната седмица в страната са регистрирани 9 такива случая, а през предходната са били с 3 по-малко. За тази година все още са обявени и доказани лабораторно 44 случая. Един случай на туларемия след консумация на инфектирано животно, ухапано от плъх, са записали инфекционистите също през предходната седмица. Към момента той не е доказан, чака се да излязат резултатите от серологичните проби. От началото на годината все още е имало общо 2 такива случая, които обаче са доказани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР