Отровен огнен корал - единствената смъртоносна гъба, за чиито токсини

...
Отровен огнен корал - единствената смъртоносна гъба, за чиито токсини
Коментари Харесай

Смъртоносна азиатска гъба е открита в Австралия

Отровен огнен корал - единствената смъртоносна гъба, за чиито отрови е известно, че проникват през кожата, е открита в отдалечена тропическа гора в Австралия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гъбата с яркооранжев цвят вирее единствено в планините на Япония и Корея. Австралийският фотограф Рей Палмър в този момент оповестява, че за първи път я е разкрил на локална почва в Редлинч, предградие на Кеърнс, щата Куинсланд.

Микологът Мат Барет от университета "Джеймс Кук " е удостоверил идентичността на гъбата и е предизвестил, че тя не би трябвало да бъде докосвана и несъмнено не трябва да се употребява. Отровният огнен корал създава минимум осем токсични съединения, които могат да обхванат през кожата.

"Измежду към стотината отровни гъби, познати на откривателите, тази е единствената, чиито отрови могат да обхванат през кожата ", споделя Барет.

Видът е разказан като втория най-смъртоносен в света. В Япония и Корея са регистрирани няколко смъртни случая, откакто хора са пили гъбата като чай, обърквайки я с ядлива. Мат Барет изяснява, че единствено докосването на гъбата е задоволително, с цел да аргументи зачервяване или отичане. Консумацията ѝ е обвързвана със признаци като повръщане, диария, тресчица. Ако не бъдат взети ограничения, краят може да бъде съдбовен вследствие на множествена органна непълнота или невронна дисфункция.

Барет позволява, че смъртоносната гъба се е появила естествено в Кеърнс и може да е по-разпространена в тропическа Австралия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР