Отрова в чинията: Откриха десетки опасни вещества във вносни домати

...
Отрова в чинията: Откриха десетки опасни вещества във вносни домати
Коментари Харесай

Откриха десетки опасни вещества във вносни домати при съседите

Отрова в чинията: Откриха десетки рискови субстанции във вносни домати при съседите, пише  Digi24

19 рискови субстанции бяха открити в турски домати, закупени от супермаркет в Букурещ, както и 13 рискови субстанции в италиански домати, взети от пазар в Крайова. Андрея Строе, продуцент на предаването " Агрожурнал " по телевизионния канал Digi24, занесе доматите в лабораторията. Сега подозира, че по този начин наречените " италиански " домати в действителност са турски.

Андреа Строе казва: " В турските домати има 19 субстанции, а в италианските - 13. Тъй като веществата са на практика идентични, съответстват, с явно съвсем идентични третирания и в двата случая, лабораторията заключава, че цялостните с пестициди домати от Италия може единствено да са показани като такива и да са в действителност от Турция ".

Защо?

Вероятно тъй като италианските домати се смятат за " по-чисти ", те са от вътрешнообщностното пространство, по-контролирани са спрямо тези, идващи от страни отвън Европейски Съюз. И тогава, като маркетингов способ, турските се продават като италиански. 

" Няма да се учудим, в случай че продаваните в този момент домати на високи цени като румънски са турски. Вземете ги за 5 леи (1.97 лв) на кг и ги препродайте за 50 леи (19.71 лв) на кг. Това е изключителна облага ", споделя Строе.

Тестваните домати са закупени от пазара и от супермаркетите в разнообразни елементи на страната. Виждат се същите субстанции, същото отнасяне. 

Национална ветеринарно-санитарна работа и работа по сигурност на храните на Румъния (ANSVSA) е основана на лабораторията в България, която прави всички разбори за това, което влиза във вътрешнообщностното пространство, отвън Европейския съюз.

Отивате до рафта в магазина или на пазара и не знаете какво да купите   

Национална ветеринарно-санитарна работа и работа по сигурност на храните на Румъния (ANSVSA) дава отговор, че за момента се базира на тези разбори, когато става дума за импорт. " Има прекалено много артикули, милиони артикули на пазара, няма по какъв начин да ги тестваме всички ", цитират службата от медията. От там допълват, че нямат и задоволително хора, това би означавало спомагателни бюджетни позиции, лаборатории, които са скъпи, тъй че спомагателни разноски.

" Вярваме, че подаваме ръка, не сме срещу тях, в противен случай, те би трябвало да считат, че подаваме спомагателна ръка, с цел да хвърлим малко светлина. Това би трябвало да се контролира доста по-добре във връзка с проследимостта на продуктите. Следващите разбори ще бъдат върху румънските домати, тъй като производителите в Румъния ни упрекнаха нас медиите, че сме си наумили, че са цялостни с пестициди. На пазара, отиваш да купуваш и не ти дават касова записка, а това е опция за тип проследимост. Как да стигна по-нататък, по какъв начин да стигна до първоизточника? Защо не се регламентира в допълнение, за какво нямаме проследимост, с цел да знаем и ние какво ядем? Броят на третиранията е огромен, те имат традиция в интензивните култури, а тогава почвата е нападната от вредители и би трябвало да вършат доста третирания ". 

" Фокус " към този момент се свърза с Българската организация по сигурност на храните със питане каква е обстановката на нашия пазар и би трябвало ли да се тормозим да не попаднем на сходни рискови домати в комерсиалната мрежа. Очаквайте скоро и повече по тематиката.

Напомняме, че Дирекция " Граничен надзор " е част от профилираната администрация в структурата на БАБХ. Структурата на дирекцията включва 9 отдела – осем от отделите са граничните контролни пунктове (ГКП), ситуирани на територията на Република България и отдел " Организация и ръководство на граничния надзор " в Централно управление на БАБХ, който координира осъществяването на активността по формален надзор на граничните пунктове. 

Официалният надзор на граничните контролни пунктове при въвеждане на пратките животни и артикули от трети страни на територията на Съюза се реализира от публични ветеринарни лекари, публични фитосанитарни инспектори и публични инспектори и включва осъществяването на документални инспекции, идентификационни и физически инспекции, включително взимане на проби за лабораторен разбор при съблюдаване условията на директно използваното европейско право и национално законодателство. Резултатите от инспекциите по формалния надзор се вкарват от способния орган на ГКП в интегрирана система за следене на търговията TRACES NT.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР