Отразяването на трагедията в украинския град Буча в българските медии

...
Отразяването на трагедията в украинския град Буча в българските медии
Коментари Харесай

Доклад на СЕМ: Волен, Сашо Симов и Крум Савов лъжат най-много за клането в Буча

Отразяването на нещастието в украинския град Буча в българските медии е приличало на осведомителна война, от едната страна на която са били Украйна и демократичната общественост, за които в града са осъществени военни закононарушения и геноцид, а от друга - Русия, която споделя, че фрагментите на убити по улицата и останалите свидетелства оттова инсценировка и провокация.

Това са част от изводите на мониторингов отчет на Съвета за електронни медии по отношение на отразяването на обстановката в града след нашествието на Русия. Решение за наблюдаване по какъв начин българските медии отразяват войната в Украйна беше взето на първото съвещание на регулатора в средата на май след обновяването на състава му.

Мониторингът, показан на съвещанието на съвета през днешния ден, 23-ти юни, обгръща стратегиите на БНТ1, Хоризонт, Би Ти Ви, Нова телевизия, Дарик радио, България он еър, Българска свободна телевуизия, 7/8 ТВ, България 24, малките екрани Алфа, Скат за интервала 02-10 април 2022 година

Авторите означиха пред членовете на регулатора, че отразяването е наситено със мощни страсти, а тематиката - изключително сензитивна, тъй като включва нформация и фрагменти за убийства, изтезания на мирни жители и изнасилвания. " Информационната война в медиите трансформира вторично Буча в терен на сражения сред лъжата и истината. Дезинформацията употребява и най-малките детайли, с цел да опровергае събитията ", е маркирано в отчета.

Мониторингът установи, че по тематиката за случилото се в град Буча в медиите се употребяват мощно натоварени с отрицателна страст думи - " зверства, жестокости, кръвопролитие, кланица, чудовищност, безчовечие, непоносима панорама, пъкълът на 21 век... "

Според отчета в преобладаваща част от публикуваната видеокартина труповете по улиците са разфокусирани, показани са в черни чували, само че без детайли.

На този " драматичен информативен декор " на българската аудитория са показани противоречиви тези. Като образец за това е обещано изявление на депутата от Българска социалистическа партия Александър Симов, който е и водещ в предаването " Актуално от деня ", на 4 април 2022 година декларира в стратегия Българска свободна телевизия - БСТВ, че " доста ме е гняв и доста скърбя, че церемонията по раздаването на премиите " Оскар " мина, тъй като в случай че не беше предходна, фарсът, който се пробват да ни показват, филмът, който се пробват да ни прожектират, наименуван " Клането в Буча " щеше незабавно да се класира за такава премия. "

Симов приказва и за " информативен тероризъм ", ориентиран против Руската федерация, сходно на представителят на Кремъл Дмитрий Песков, който дефинира събитията в Буча като " добре режисирано трагично шоу ". Наблюдението цитира и водача на " Атака " Волен Сидеров, който по телевизия Алфа, застъпва сходни на Симов позиции, както и водещия Крум Савов по телевизия 7/8.

Членовете на съвета одобриха отчета единомислещо, като беше маркирано, че по част от установените нарушавания, Съвет за електронни медии към този момент е наложил наказания, като по предложение на ръководителя на съвета Соня Момчилова е добре да се викнат представители на цитираните медии, с цел да се чуе и тяхната позиция за това за какво по този начин са решили да отразят събитията.
ТЕМА преди 2 часа 1059 преди 2 часа 1620 преди 3 часа 485
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР