Отпуснатите кредити на гражданите нарастват с 481 млн. лв. през

...
Отпуснатите кредити на гражданите нарастват с 481 млн. лв. през
Коментари Харесай

Расте търсенето на кредити над 10 000 лв

Отпуснатите заеми на жителите нарастват с 481 млн. лева през второто тримесечие на годината и доближават 19,26 милиарда лева, сочат данните на Българска народна банка. Но растеж се регистрира при заемите за семействата за над 10 хиляди лева Докато при по-малките заеми има спад. Явно пораства търсенето на финансиране от хората с високи приходи, които могат да си разрешат да изплащат по-големи заеми и желаят да си купят нова кола или жилище, или пък да си създадат главен ремонт на дома. А за задачата са нужни суми над 10 хиляди лева
Най-голям скок в действителност има при заемите за жители за суми над 1 млн. лева През второто тримесечие на годината те се усилват с 91 броя, или с близо 40% до 321 броя. Това е безспорен връх на отпуснатите милионерски заеми на жители като за година броят им е скочил близо четири пъти. Тези 321 души са получили от банките заеми общо за близо 500 млн. лева При заемите за семействата на стойност сред 500 хиляди и 1 млн. лева също има сериозен растеж. За три месеца те се усилват с 90 броя, или с 13% и доближават 790 броя. А за година се удвоява както броят им, по този начин и общата отпусната сума с тези огромни заеми, която доближава 546 млн. лева
Най-голям растеж в броя на отпуснатите заеми за жители през второто тримесечие на годината има при тези за суми сред 25 хиляди и 50 хиляди лева От март до юни тези заеми се усилват с 3 425 броя и към този момент надминават 110 хиляди Чрез тях на жителите са отпуснати над 3,94 милиарда лева, или 20% от цялото финансиране за семействата. Оказва се, че тези заеми набират най-бързо известност измежду популацията. Това са пари, с които човек може да си вземе чисто нов автомобил, или да доплати към спестяванията си с цел да си купи жилище, написа Стандарт нюз.
При по-малките заеми за семействата до 10 хиляди лева обаче се регистрира спад. Тези заеми към момента са най-вече и към края на юни наброяват 2,277 млн. Това са над 87% от всички заеми за семействата. С тях обаче са отпуснати единствено 20% от целия размер на банковите заеми за жителите. Явно при потребност от по-малки суми в брой хората все по-често разчитат на спестяванията си, или пък се обръщат към компании за бързи заеми, вместо да търсят пари от банка.
При кредитирането за бизнеса се регистрира растеж, както при най-малките, по този начин и при огромните заеми. През второто тримесечие на годината заемите за бизнеса за суми над 1 млн. лева се усилват със 115 броя и доближават 4812 броя. С заемите за над 1 млн. лева на компаниите са отпуснати общо 22,283 милиарда лева Това са над 71% от целия размер на кредитирането за бизнеса. Оказва се, че най-големите компании, които взимат най-големи заеми, са решаващи за целия пазар на банковото кредитиране. Най-голям растеж обаче има при микро заемите за компании на стойност до 1000 лева За три месеца те се усилват с 3400 броя, или със 7% и към края на юни надминават 52 хиляди броя. С тези микро заеми обаче на бизнеса са отпуснати единствено 8,1 млн. лева, или колкото един заем за огромна компания. Но нарастването както на огромните, по този начин и на дребните заеми за компаниите е добър знак за родната стопанска система и може да докара до откриване на нови работни места.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР