Отпускат близо 250 милиона евро по ПВУ на земеделските производители

...
Отпускат близо 250 милиона евро по ПВУ на земеделските производители
Коментари Харесай

Международно изложение отвори врати в Арена Русе

Отпускат близо 250 милиона евро по ПВУ на земеделските производители в страната

Откриха първото по рода си в Русе интернационално ревю на локални артикули.

В него вземат участие близо 90 производители от България, а северната ни съседка Румъния е показана на 10 щанда.

Сред формалните посетители на събитието, проведено от Министерството на земеделието и Община Русе, бяха отрасловият министър Явор Гечев, неговият заместници Георги Събев, който е и началник на Управляващия орган на Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, регионалният шеф Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков.

„ Убеден съм в триумфа на днешното събитие, тъй като сходен конгрес дава опция за разговор сред потвърдени експерти и надлежно за стимулиране на одобрени и работещи практики за по-добро коопериране, както и за диференцирани ограничения, съобразени със спецификите на съответното произвеждане. Вярвам, че резултатите от днешните срещи няма да се изчерпят само до формализирането им в документи, а ще се изразят в следващи действия, посредством които да се преодолеят неподходящите трендове в този извънредно значим за страната бранш “, съобщи Станев и означи, че триумфите на България в този бранш са общоизвестни, само че не би трябвало да се пропущат и проблемите пред земеделците и животновъдите в страната.

„ Те имат потребност от подпомагане и ясна поддръжка от страна на страната, каквато виждаме напоследък, тъй като само обещанията няма да доведат до резултат. Необходими е ясна и безапелационна политика, в чийто център да бъдат сложени дребните и междинните стопанства. Считам, че това е и пътят да задържим и притеглим повече младежи в аграрния бранш, тъй като те са моторът за оправянето с провокациите, както наследените, по този начин и тези, които са на световно равнище “, добави още Станев.

Той срещна министъра и с активността на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, която е плод на отличното съдействие сред държавните управляващи в област Русе и окръг Гюргево. Според регионалния шеф тази комисия се утвърди като самобитен иновационен хъб, който през последните 12 години сполучливо сплотява всички заинтригувани страни за развиване на съдействието в интерес на земеделските производители. „ Тук е мястото да благодаря на изпълнителния шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, която дава всичко от себе си за развиването на тази взаимна комисия “, показа още Станев. Той благодари и на кмета Милков за отличното съдействие.

От своя страна министърът съобщи, че служебното държавно управление е извънредно ориентирано към промотирането на дребните производства и локалните артикули, където България има доста добър капацитет. „ Такива изложби са пътят към тези дребни производства, които ние би трябвало да използваме “, сподели още министър Гечев. Той разгласи още, че от министерството са съвсем подготвени с всички ограничения по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/. „ Нашето терзание е, че през първата година ще има струпване на доста разнообразни принадлежности както по Плана за възобновяване и резистентност, по този начин и по новия стратегически проект с ограниченията “, съобщи министърът и уточни, че след нова година министерството започва осведомителни акции в цялата страна по другите принадлежности. „ Раздаването на пари на глава е нездравословно нещо за бизнеса и земеделските производители. Ще би трябвало качество и развиване “, безапелационен бе министър Гечев.

По Плана за възобновяване и резистентност са отпуснати към 250 милиона евро, които ще могат да се употребяват за кандидатстване по разнообразни планове – даже в областта на нововъведенията и енергийната успеваемост. Министър Гечев показа още, че за първи път от доста години насам се е работило по подадените планове през същата година. Обработени са над 4000 плана напоследък. От Министерството на земеделието бяха безапелационни, че не престават да работят на оптимално бързи обороти, като към този момент е признат и нов организационен устав на Държавен фонд „ Земеделие “, който дава опция за назначението на още 130 индивида, които директно да се занимават с подготовката на бъдещите планове и да наблюдават за спазването на европейските условия.

Колкото до информацията за засилен импорт на слънчоглед и други аграрни култури в страната ни от Украйна, то министърът уточни, че след новата година се чака оживление на пазара и усъвършенстване на процесите.

Изложението ще продължи и през утрешния ден, като на него са показани тестени, млечни, месни, пчелни, сладка, шоколадови произведения, тахан, ядки, чипс, боза, чай, риба, плодове и други, както алкохолни и безалкохолни питиета, козметика, а също и редица занаятчийски артикули. През предходните месеци сходна самодейност е имало в Ямбол и по Черноморието.

В днешното събитие взе участие и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР